Det fanns mycket gott att äta av på ICA’s grillunch. En av favoriterna för både Anna och mig var kycklingburgare thai style med ananas och limeaioli. Jag lagade dessa till oss idag till lunch. ICA serverade dem grillade, men även om det är soligt idag och vi har varit ute i trädgården i stort sett hela dagen, så är det relativt kallt och vi var inte sugna på att grilla. Så jag tillagade dem i stekpannan inomhus istället. Blev gott ändå!
Roligt att äta en annorlunda variant av hamburgare och den thai-influerade smaken var verkligen god! Jag gjorde även potatisklyftor med olja och flingsalt i ugn att äta till hamburgaren. Att dippa potatisklyftorna i limeaiolin var en riktig hit, kan jag säga!
Kycklingburgare thai style med ananas och limeaioli
4 portioner
Färdiga kycklingburgare, 4 stycken á 100 grameller
500 gram kycklingfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk sweet chili
1 msk riven ingefära
1 ananas eller 1 burk med ananasringar
4 hamburgerbröd
Limeaioli:
2 vitlöksklyftor
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 dl rapsolja
2 msk olivolja
lite cayennepeppar
1 lime eller 2 msk limejuice
salt och peppar
cosmopolitansallad eller liknande sallad
gurka
Börja med limeaiolin: Skala och pressa vitlöken. Lägg vitlök, äggulor och senap i en skål. Vispa i oljorna i en tunn stråle lite i taget så att såsen tjocknar. Vispa i droppvis med olja i början. Vispa hela tiden tills du får en jämn och tjock sås. Smaka av med cayennepeppar, lime, salt och peppar.
Om man gör kycklingburgarna själv: Lägg kycklingfärsen i en bunke. Arbeta in saltet tills färsen blir fast. Tillsätt peppar, sweet chili och ingefära. Forma fyra burgare och lägg dem på ett oljat ark grillfolie. Grilla burgarna över medelvärme i ca 4 minuter per sida eller tills innertemperaturen är 70 grader. Pensla med sweet chili på båda sidor mot slutet.
Om du har en färsk ananas; skala, dela och skär ut rotstocken ur ananasen. Skär ananasen i tolv klyftor eller skivor och grilla eller stek dem. Grilla eller stek även hamburgerbröden lite lätt.
Servera kycklingburgaren i bröd med sallad, gurkstavar, grillad/stekt ananas och limeaioli.
Himlans gott! Har funderat på att göra kycklingburgare och det här var ju ett toppenrecept! 🙂
Ja, testa detta! Varning för att man stinker vitlök av aiolin efteråt bara!
Ser väldigt gott ut. Jag brukar byta ut brödet emot just cosmopolitansalladen, den är lite grövre och perfekt att ha runt burgaren =)
Ja, det är ett smart och gott sätt när man vill äta mindre av kolhydraterna. Perfekt för mig till middag eftersom jag då ofta brukar utesluta kolhydrater.
Åååååh yummy!Det får man testa 😉
Låter som en perfekt kombo – jag gillar hamburgare med tillbehör och jag älskar thaismaker..! 🙂
Då kommer du säkert gilla denna hamburgarevariant!
Mums de måste jag testa. Låter riktigt gott – blir nog att testa till helgen:)