Jag gillar verkligen att bläddra i matmagasin och recepthäften. När jag hittar recept eller annan matinspiration i dem brukar jag riva ut och spara det bland mina kokböcker. Ibland tar jag fram och bläddrar bland dem och brukar då ofta låta mig inspireras till att laga något av det. Igår gjorde jag det och hittade då ett recept på en paprikapesto som jag inte hade testat tidigare. Som vanligt följde jag inte receptet helt utan lät mig mest inspireras av det. Hade både gul och röd paprika hemma så jag hade med båda sorterna. Annars är det nog vanligast att man bara kör på röd.
Paprikapesto
två små burkar
- 2 röda paprikor
- 1 gul paprika
- 1 dryg dl solrosfrön
- 1/2 dl olivolja
- 1 vitlöksklyfta
- 50 gram parmesanost
- peppar
- salt
Sätt ugnen på 250 grader. Dela paprikorna mitt itu. Lägg på en plåt och ställ in i ugnen i ca 20 minuter. När skalet börjar bli svart tar du ut dem.
Medan paprikorna är i ugnen kan du rosta solrosfröna. Gör det i en torr stekpanna och håll koll så att de inte blir brända.
Skölj av paprikorna i kallt vatten. Ta bort kärnhusen och dra av skalet. Dela i mindre bitar och släng ner i en mixer. Tillsätt solrosfrön, olivolja, pressad vitlöksklyfta och riven parmesanost. Mixa tills du har en slät pesto. Smaka av med salt och peppar.
Jag serverade peston till pasta, tomat, plommon, romansallad, några falafelbollar som vi hade i frysen sedan tidigare, riven parmesan och rostade solrosfrön. Mumsfilibabba!
Andra goda pestorecept hittar du här: