Det finns ju så många olika slags goda grönsaker att göra sallader av, men ändå har jag dålig fantasi ibland. Gurka, paprika och tomat slinker alltid ner i varuvagnen av gammal vana, men jag försöker också att alltid se till att plocka med mig ett gäng grönsaker och rotfrukter som vi inte äter så ofta av. Då blir det omväxling av smaker och förhoppningsvis heltäckande av olika slags vitaminer som vi äter. Rödkål är en typisk grönsak som jag sällan köper. Sist köpte jag ett huvud och gjorde en god och färgsprakande sallad av.
Jag började med att strimla rödkålen i strimlor. Lade dem tillsammans med bladspenat i en skål. Sedan gjorde jag en dressing på olivolja, vitvinsvinäger, dijonsenap, salt och peppar. Den hällde jag över det röda och det gröna. Toppade slutligen med gurka, paprika och tomat i bitar. Detta tyckte jag själv var ett smart ”knep” för att barnen inte riktigt skulle se vad som följde sig under och våga smaka när de såg bara de grönsaker som de känner till och gillar.
Blev en härlig sallad, fylld med smaker!
En annan rödkålssallad var den som jag gjorde till julbordet på julafton sist. Den var riktigt smaskig med bland annat aprikoser, mandlar och julkryddor som kanel och nejlika.
Till middagen senast med rödkålssalladen gjorde jag också en mer klassisk sallad med tomat och mozarella. Den kombinationen kan jag inte tröttna på! Till de goda salladerna åt vi parmaskinka, pasta och pesto. En härlig blandning av många godsaker!
NU har jag en del kvar av det där rödkålshuvudet. Någon av er som har ett tips på vad jag kan göra med den?
Strimla och stek den, tillsatt hackade valnötter och avsluta med tryffelolja. En av mina systersöners favoriter!!
Mums, det lät gott! Tack för tipset!