Något som jag inte kan tröttna på är grönsaker och rotfrukter rostade i ugnen. När jag lagar det till oss brukar jag ofta göra en stor omgång så att det räcker till flera måltider. För ugnsrostade grönsaker och rotfrukter passar till allt!
Vad som också är bra med det är att det går att variera grönsakerna och rotfrukterna i det oändliga. Jag brukar variera mellan morötter, palsternackor, rotselleri, gul lök, rödlök, aubergine, zucchini, paprikor i olika färger och rödbetor, men det finns säkert ännu fler man kan använda. Förslag någon?
Tidigare i veckan lagade vi ugnsbakad lax till lunch. Då var det perfekt att först skjutsa in grönsakerna tillsammans med olivolja, timjan och flingsalt i ugnen och efter ca 20 minuter lägga på laxfiléerna och låta alltsammans bli klart. Då valde vi morötter, röd paprika, gul lök och aubergine som grönsaker. Det blev en hel del över som jag har kunnat använda till mina luncher nu i helgen.
Igår åt jag de ugnsrostade grönsakerna till en bit lasagne, en blandsallad, avokado och pumpafrön. Idag åt jag dem i en enkel pastarätt. Jag kokade fullkornspasta. När den var klar och jag hade hällt av vattnet rörde jag snabbt i ett rått ägg så att det fick stelna av den varma pastan. Därefter blandade jag i grönsakerna, pesto, keso, peppar och fetaost. Blev mycket gott! Vill man att rätten ska vara ännu mer proteinrik passar det bra att röra i skinkbitar eller rökt lax också.
Mitt tips blir alltså; när du ändå ska laga grönsaker och rotfrukter i ugn passa på att göra en stor sats så att du har till flera måltider några dagar framöver.
Jag älskar också rotfrukter i ugn och äter det minst en gång i veckan oftast!
Håller med om att rotfrukter i ugn är underbart!Jag åt faktiskt lax med en stor tomatsallad igår. Lax kan bara inte bli fel. Så otroligt gott!Och snö of sweden har fantastiska smycken. Jag blev nästan lite kär i hennes vackra armband!
Vilket bra tips, älskar färgglad mat och rotfrukter är så gott!