Med tanke på hur mycket jag har bakat idag skulle jag nästan kunna öppna ett bageri. Två sorters matbröd och en kladdkaka är resultatet av min dag i köket. Så ett väldigt litet bageri skulle det vara i sådant fall.
Jag testade två nya brödrecept idag; ett Åländskt hemvete-bröd och ett Tebröd. Kladdkaka tror jag de flesta av er vet hur man bakar (måste vara Sveriges vanligaste kaka som bakas hemma i stugorna?) så jag delar bara med mig av recepten till matbröden här.
Även om just dessa två brödrecept kanske inte är de absolut nyttigaste så är det fortfarande bättre bröd än många av dem man köper i butiken. I dessa bröd finns det garanterat inga e-ämnen, konserveringsmedel eller andra onaturliga tillsatser. Båda vi här hemma och vår lunchgäst gav dessutom bröden ett bra smakbetyg. Så testa gärna att baka dessa!
![]() |
Åländskt hemvete |
Åländskt hemvete bröd
4 stora kakor
Namnet hemvetebröd kommer från att man från början malde sitt eget mjöl hemma på gården.
25 gram jäst
1 liter mjölk
½ msk salt
1 liter grahamsmjöl
12 dl. vetemjöl
50 gram smör
Börja med att smälta smöret. Värm mjölken till 37 grader. Smula ned jästen i en bunke och häll i lite av mjölken. Rör ut jästen. Tillsätt resten av mjölken och saltet.
Arbeta in båda mjölsorterna till en ganska lös deg. Tillsätt det smälta smöret och arbeta in det. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ungefär 30 minuter.
Sätt ugnen på 275 grader. Baka ut kakorna på ett mjölat bakbord. Platta ut fyra kakor och lägg dem fördelade på två plåtar med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel. Om man vill kan man stansa ut ett hål i mitten av kakorna med en utstickare. (Mina hål blev inte så bra…)
Låt bröden jäsa under bakduk i drygt 30 minuter. Grädda en plåt i taget i 12-15 minuter i nedre delen av ugnen. Om du har gjort hål i kakorna blir gräddningstiden lite kortare.
![]() |
Tebröd |
Tebröd
16-24 bullar
3 dl + 2 dl mjölk
1 dl linfrön
1½ dl havregryn
50 gram jäst
2 dl lätt crème fraiche
1 tsk salt
3 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
1 liter vetemjöl
Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrön och havregryn. Låt den svalna.
Värm 2 dl mjölk till fingervarm temperatur. Smula jästen i en bunke och häll lite av mjölken över. Rör tills jästen har löst upp sig. Tillsätt sedan resten av mjölken, crème fraiche, salt, sirap, bakpulver, den avsvalnade gröten och nästan allt mjöl. Spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 40 minuter.
Kavla ut degen på mjölat bakbord till en ca 2½ cm tjock kaka. Ta ut runda kakor med ett mått som är ca 8 cm i diameter. Lägg upp kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Nagga bröden med en gaffel och låt dem jäsa ytterligare i ca 15 minuter.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 225 grader, ca 12 minuter. Låt dem svalna på galler.
Recepten är hämtade ur boken ”Baka bröd”.
Vi har nu tre stora, välfyllda påsar med nybakat bröd. Väldigt gott att njuta av nu i helgen och resten fungerar bra att frysa in och äta av när man blir sugen. Och så har vi en nybakad kladdkaka till ikväll. Inte heller helt fel!
Å vad gott det ser ut!!!Perfekt med massa nya bröd recept, måste jag prov baka.
Du brukar ju alltid baka en massa gott matbröd! Kul att du blev inspirerad! =)
Ser helt fantastiskt ut! Mycket godare att baka själv!Borde baka lite mer. Jag har lagt av mig, men man hinner ju inte allt tyvärr. Fast skippar hellre bröd än att äta köpebröd. Inte alls lika gott!Kladdkakan lät också yummy!
Jag bakar inte heller så ofta eftersom det tar en del tid. Men de gånger jag gör det uppskattas det desto mer.Kladdkakan var mycket god kan jag meddela!
Du är fantastisk på att baka!
Det är ju så roligt! 🙂