Pepparkakskryddade köttbullar med kokt potatis och gräddsås

Idag lagade jag den sista maträtten ur MatHems middagskasse. Det blev pepparkakskryddade köttbullar med kokt potatis och gräddsås. Jag undrade innan lite över hur köttbullarna skulle smaka med pepparkakskryddan, men jag kan berätta att det var mycket gott och väldigt passande så här i juletider.

Jag modifierade receptet något för att få till en lite nyttigare variant. Resultatet blev mycket bra! Både jag, och kanske framför allt maken, tyckte att det var mycket gott. Köttbullsrätten får en stark 4:a av 5 möjliga. Så ett mycket bra avslut på denna middagskasse!


Pepparkakskryddade köttbullar med kokt potatis och gräddsås
4 portioner

Köttbullar:
k%25C3%25B6ttbullar5 - Pepparkakskryddade köttbullar med kokt potatis och gräddsås400-500 gram köttfärs
1 gul lök
½ dl vispgrädde (jag valde ½ dl mjölk istället)
1 msk osötat ströbröd (jag valde fiberhavregryn istället)
1 ägg
1½ tsk pepparkakskrydda
½ tsk salt

Gräddsås:
2 dl vispgrädde
1 dl vatten
½ köttbuljongtärning
några droppar soja
peppar

Till servering:
1 kg potatis
½ påse broccoli
rårörda lingon (frysta lingon + socker)

Rårörda lingon: Lägg fram de frysta lingonen i en skål. Söta med 1-2 msk strösocker. Rör om och låt stå så länge. Jag valde att söta hälften av lingonen med socker, som min man åt av. Den andra hälften sötade jag inte alls. Jag åt dessa lingon och det var mycket gott med den syrliga smaken till köttbullarna.

Potatis: Skala potatisen och koka upp den i en kastrull med vatten. Sjud sedan på medelvärme i ca 20 minuter tills potatisen har mjuknat. Låt stå under lock tills det är dags att servera.

Broccoli: Koka broccolin enligt förpackningens instruktioner. Den kan kokas med potatisen mot slutet för att spara disk.

Köttbullar: Mät upp ströbröd/havregryn i en skål. Häll i grädde/mjölk, pepparkakskryddor och salt. Låt svälla någon minut. Skala och riv löken med ett rivjärn eller hacka den fint. Tillsätt färs, ägg och lök och blanda allt noga. Rulla smeten till köttbullar och lägg dem på en blöt skärbräda. Hetta upp en stekpanna med smör. Sänk värmen till medelvärme så fort smöret har smält och stek köttbullarna runt om.

Gräddsås: Lyft ur köttbullarna ur pannan och häll istället ner grädde och vatten. Smula ner buljongtärningen och några droppar soja. Låt koka i ett par minuter och smaka sedan av med salt och peppar.

Servera köttbullarna med kokt potatis. gräddsås, rårörda lingon och broccoli. Vi hade även kvar av tomatsalladen från igår som vi åt till.

K%25C3%25B6ttbullar+collage - Pepparkakskryddade köttbullar med kokt potatis och gräddsås
1. Ingredienserna 2. De pepparkakskryddade köttbullarna 3. Två varianter av lingon. 4. Det var smart att koka broccolin med potatisen mot slutet av koktiden!

Nu har vi alltså testat hela matkassen från MatHem. Inom kort kommer en liten utvärdering av den från mig.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.