Laxbiffar med rostad potatis och pepparrotsfraiche

Idag lagade jag ytterligare en rätt från MatHems middagskasse. Det blev laxbiffar med rostad potatis, pepparrotsfraiche och tomatsallad. Det som är väldigt roligt med matkassen är att det blir att man lagar vissa maträtter som man aldrig skulle ha lagat annars. Laxbiffarna är ett sådant exempel. De skulle jag inte ha kommit på att laga om det inte vore för att receptet på dessa fanns med i matkassen.

Jag är mycket glad för att jag fick chansen att laga denna rätt då den var väldigt god! Det var en god smakkombination med lax och pepparrot. Allt var så gott att jag är beredd att ge denna maträtt fem poäng av fem möjliga. Helt klart värt att testa alltså!

Laxbiffar med rostad potatis och pepparrotsfraiche
4 portioner

Laxbiffar:
500-600 gram laxfiléLaxbiffar - Laxbiffar med rostad potatis och pepparrotsfraiche
2/3 paket fetaost
2 ägg
peppar

Rostad potatis:
800 gram potatis
1 msk olja
salt

Pepparrotsfraiche:
2 dl créme fraiche
½-2 msk pepparrot (smaka av!)
salt och peppar

Tomatsallad:
3 tomater
½ rödlök
olivolja
vinäger
peppar

Rostad potatis: Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och skala potatisen. Skiva dem i klyftor och lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över olja och strö över lite salt. Baka mitt i ugnen i ungefär 30 minuter.

Pepparrotsfraiche: Riv ner lite pepparrot i taget i créme fraichen. Smaka av innan du tar för mycket då pepparroten är väldigt stark. Smaka av med peppar och eventuellt lite senap (jag hade i 1-2 tsk dijonsenap). Låt såsen stå kallt innan servering.

Tomatsallad: Skölj och skiva tomaterna. Skala och skiva rödlöken fint. Lägg dessa på ett fat eller i en skål. Ringla över olivolja och vinäger. Krydda med lite peppar.

Laxbiffar: Ta bort eventuellt skinn på laxen. Hacka laxköttet fint eller kör det kort i en mixer. Lägg laxen i en skål och smula ner fetaosten i samma skål. Blanda även i äggen och krydda med peppar. Rör om ordentligt. Forma smeten till biffar eller klicka ut smeten direkt i stekpannan och forma den till biffar med stekspaden (jag gjorde det sistnämnda). Stek biffarna på medelhög värme tills de har blivit fasta och fått en fin färg på båda sidor. Kontrollera att laxen är genomvarm genom att skära ett snitt i den tjockaste biffen.

Servera biffarna med den varma ugnspotatisen, pepparotsfraichen och tomatsalladen.

bild%252846%2529 - Laxbiffar med rostad potatis och pepparrotsfraichebild%252851%2529 - Laxbiffar med rostad potatis och pepparrotsfraiche
Mina laxbiffar blev inte så snygga, men de var helt klart goda.
2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.