Jag har tidigare tipsat om andra recept med quorn och här kommer ytterligare två. Denna gång gjorda med quornfärs. Till kvällens pastamiddag lagade jag en sås gjord på quornfärs, bönor, chili, vitlök och kokosmjölk. Den fick en god hetta av kryddorna och kokosmjölken balanserade upp den till en mildare smak. I vanliga fall skulle jag ha haft köttfärs istället för quornfärs, men jag tycker att det blev minst lika gott med quorn och resultatet blir då vegetariskt och dessutom mer fettsnålt.
Här kommer receptet på min quornfärssås, som åts ute i den underbara kvällssolen i trädgården.
Quornfärssås med pasta
ca 4 portioner
en gul lök
en påse quornfärs
en burk kidneybönor
en burk tomatkross
3-4 vitlöksklyftor
2 tsk sambal oelek
chilipeppar
svartpeppar
en burk kokosmjölk
pasta av valfri sort
Skala och hacka löken. Fräs den i olja i en stekpanna. Häll i quornfärsen och låt den fräsa med en liten stund. Skölj de förkokta bönorna och häll ner de tillsammans med tomatkrossen i stekpannan. Pressa ner vitlök och krydda med sambal oelek, chili och peppar. Rör runt och låt puttra i 5-10 minuter på låg värme.
Häll i kokosmjölken, rör runt och låt koka upp. Låt puttra ett par minuter och stäng sedan av plattan.
Servera tillsammans med nykokt pasta och en god sallad.
Precis som när jag tidigare har tipsat om quornrätter har hälsokocken Jakob Wismar även denna gång tagit fram ett recept av denna quornprodukt. Denna gång en somrig tacorätt med quornfärs, fräscha grönsaker och guacamole.
Hälsosam sommartaco
4 portioner
en påse quornfärs (300 gram)
en gul lök (riven)
en morot (riven)
ett paket tacokrydda
1 msk olja
2-3 mogna avokados
1 vitlöksklyfta
en citron ett isbergssalladhuvud
200 g majskorn
en rödlök
4 tomater
2 dl gräddfil
100 g riven ost
Skala och hacka lök och morot. Stek färsen tillsammans med dem i en medelvarm stekpanna i lite olja tills allt har fått färg. Tillsätt tacokrydda.
Mosa avokadofrukterna. Pressa över vitlök och droppa över lite av saften från citron. Blanda och smaka av med peppar. Häll upp guacamolen i en skål.
Skölj salladen, bryt av roten och forma sedan bladen till korgar. Skär upp alla grönsakerna och lägg i olika skålar. Lägg upp gräddfil och ost i skålar. Njut sedan färsen i salladskorgarna med tillbehören.
Andra recept med quorn:
- Quorngryta och pulled quorn i hamburgerbröd
- Asiatisk BBQ quorn med pastasallad eller med glasnudelsallad