Jag älskar pannkakor och äter det ganska ofta. Men jag gör alltid mina pannkakor lite nyttigare än de klassiska svenska pannkakorna. För det finns så många sätt att göra nyttig och näringsrik pannkaka på utan att den smakar sämre. Några av mina favoriter är coltingpannkaka, kesopannkaka, fiberrik pannkaka, äpple- och kanelplättar och ugnspannkaka med morot.
Idag till lunch testade jag ett nytt recept, som jag klurade ihop själv med inspiration från diverse andra pannkaksrecept. Resultatet blev fiberrika blåbärspannkakor. Mycket gott! Jag njöt mina tillsammans med keso och kanel.
Fiberrika blåbärspannkakor
4 portioner
3 dl fullkorns dinkelmjöl
1 dl fiberhavregryn
½ tsk salt
½ dl krossade linfrön
8 dl lättmjölk
4 ägg
2 dl blåbär
smör till stekningen
Jag började med att vispa ihop alla ingredienserna i en skål. Jag tillsatte blåbären sist, efter att jag hade vispat smeten jämn. Blåbären vände jag i försiktigt så att de inte skulle gå sönder för mycket.
Jag stekte sedan pannkakorna som vanligt i en pannkakslagg med ungefär 1 dl smet per pannkaka. Till varannan pannkaka lät jag lite smör smälta i pannan innan jag slog på pannkakssmeten.
Det passade mycket bra att äta blåbärspannkakorna med keso. Men jag kan tänka mig att de hade smakat lika bra med kesella eller vispad grädde.
Här hittar ni fler varianter på pannkakor med bra och nyttigt näringsinnehåll:
Colting pannkakor
Kesopannkakor
Fiberrika pannkakor
Äpple- och kanelplättar
Fiberrik ugnspannkaka med morot
Här hittar ni förslag på vad man kan toppa pannkakorna med.
Pannkakor rockar så enkelt är det bara. Fast du, de gör sig inte på bild… Ha det bra!
Karin: Håller med om att bilderna inte var så vackra… Ha det bra du med!