Jag har tidigare var sugen på att testa att laga en proteinrik spenat- och fetaostpaj som Anna brukar göra. Den har sett så god ut och eftersom den är nyttigare och mer proteinrik än pajer normalt sett är så har jag förstått att detta skulle vara en paj i min smak.
Idag till lunch lagade jag pajen. Jag följde Annas recept nästan fullt ut. Den enda ändringen jag gjorde var att ha i kalkon för att få en ännu mer proteinrik paj, som man nödvändigtvis inte behöver äta kött, kyckling eller fisk till. Jag är mycket nöjd med resultatet för den blev väldigt god! Tack Anna för tipset!För er som vill testa den får ni här receptet.
Annas proteinrika spenat- och fetaostpaj
4-6 portioner
100 g minikeso
2,5 dl fullkorns dinkelmjöl
400 g bladspenat
4-5 vitlöksklyftor
150 gram rökt kalkon
ca 10 marinerade soltorkade tomater
ca 20 svarta oliver
100 g fetaost, 10% fett
3 ägg
3 dl minimjölk
1 krm svartpeppar
Blanda keson med dinkelmjölet och tryck ut degen i en smord teflonform. Låt formen vila i kylen ett tag. Sätt ugnen på 200°.
Tina bladspenaten och kläm ur vattnet. Pressa i vitlöken och blanda om. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ungefär 15 min. Ta sedan ut formen och låt svalna något.
Strimla tomaterna, skär oliverna och kalkonen i mindre bitar. Fördela spenaten på pajdegen, lägg på tomaterna, oliverna och kalkonen samt smula över fetaosten. Vispa ihop äggen och mjölken, krydda med peppar och häll blandningen över pajen. Grädda i mitten av ugnen ca 35 min.
Jag åt pajen med en blandad sallad. Om man är väldigt hungrig kan man äta den med en bit kött eller fisk. Mums vad gott!
Låter och ser supergod ut! Tror ändå jag skulle föredra både fetare keso och feta; tycker de magra varianterna smakar mest gummi… men smaken är ju delad; som tur är 😉
Det låter väldigt gott! Fetaost får man aldrig för mycket av. 🙂
Mmmm, vad sugen jag blev på att testa. Synd att maken precis handlat ingredienser till en hemgjord pizza. Det får bli paj en annan dag. Verkar ju otroligt enkelt med keso och mjöl bara till pajdegen
Åh, den både låter och ser god ut! I’m gonna try nån dag 🙂
Sofie RW: Självklart väljer man själv om man vill välja magrare eller fetare mjölkprodukter.Fitnesscoachen: Eller hur?!! Fetaost passar ju till nästan allt!Jessica:Hemgjord pizza låter inte helt fel det heller!JoHo: Gör det!
Kul att du gillade pajen & smart att ha i kalkon. Jag har testat att ha i lax en gång & det blev också lyckat! 🙂
Har också testat med lax, mums vad gott!
Jätte gott och bra recept :-D!!! Tack för tipset:-)!
Hoppas du testar att göra den 🙂