Enligt en artikel i tidningen Metro häromdagen äter vi svenskar mer socker och fett i maten i år jämfört med förra året. Samtidigt har försäljningen av lightprodukter minskat. Annica Sohlström, som är chef på nutritionsavdelningen på Livsmedelsverket, menar att hälsorapporten inte visar att svenskarnas totala fett- och sockerintag har ökat. Det hon däremot håller med om är att vi inte äter i linje med de svenska näringsrekommendationerna. Svenskarna äter överlag mer av allting idag. Vi har alltså ökat vårt energiintag samtidigt som vi rör på oss allt mindre. Det vi svenskar borde äta mer av är frukt, grönsaker och fisk.
Det senaste året har matvarubutikerna satsat mycket på att ta in fler nyckelhålsmärkta produkter. Men istället för att öka har dessa minskat i försäljning. Man tror att detta beror på att det pågår någon slag trend just nu att äta mat, som är så naturlig som möjligt och består av riktigt smör och fet mjölk. Tidningar och TV-kockar skriver och pratar just nu mycket om naturliga råvaror i matlagningen och detta verkar svenskarna alltså ha tagit fasta på.
Några fakta som visar på att vi väljer mer fett och socker i maten:
- Under 2009 ökade försäljningen av smör med ungefär 20% jämfört med 2008 – från 1,5 kilo till 1,8 kilo per person och år.
- Även smörbaserade smörgåsmargariner ökade med 20% från 2008 till 2009.
- Försäljningen av vispgrädde med en fetthalt över 29% ökade med 11,4% från 2008 till 2009.
- En minskning med 6% av lightläskförsäljningen skedde under 2009 jämfört med 2008.
- Vi äter väldigt mycket mer godis nu mot för 30 år sedan. Under 1980 köpte vi 9,8% kilo godis per person och år medan vi under 2009 köpte hela 17 kilo per person och år.
Källa: Metro tidningsupplaga 2010-05-25
Karinaxelsson.se
Du menar väl ändå 2010? 😉
Jag menar 2009 när jag refererar till faktauppgifterna när man har jämfört år 2008 med 2009.Men jag menar såklart 2010 i sista meningen. Tack för tipset!
Nu har jag ändrat till 2010 i texten. Så allt bör vara korrekt.