Basilika, pinjenötter, vitlök och parmesanost. Allt är gott för sig självt, men när man blandar ihop dem till en pesto lyfter de varandras smaker och resultatet blir ännu godare. Idag gjorde jag en egen pesto av nyss nämnda ingredienser. Så mycket godare än den pesto man kan köpa färdig i butik!
Hade en olivolja smaksatt med basilika, som gav ett extra lyft åt basilikan. Men det fungerar såklart med vanlig, naturell olivolja också. Här kommer receptet på den pesto jag gjorde idag.
Pesto
räcker till ca 4 portioner
två krukor basilika
ca 100 gram pinjenötter
en vitlöksklyfta
1½ dl olivolja
100 gram parmesanost
Börja med att torrosta pinjenötterna i en stekpanna. Håll koll för det går snabbt för dem att få färg!
Stöt basilikablad och pinjenötter i en mortel alternativt kör dem i en mixer eller matberedare. Häll i en del av oljan samt ha i vitlöksklyftan och fortsätt att stöta/kör dem. Tillsätt resten av olivoljan och den rivna parmesanosten och rör ihop så att allting blandas.
Smaksätt med salt och peppar.
Till pesto är det gott med pasta och idag kokade jag en pastasort jag inte har testat tidigare; stora pastarullar från Italien.
Jag gjorde en tomatsallad med rödlök, olivolja, peppar och flingsalt.
Rev lite till parmesan och tog fram några rostade pinjenötter, som hade blivit över.
Tillsammans med en bit lax blev det en super god lunch. Det här med pesto är underbart alltså!
En annan sorts pesto som jag har gjort tidigare är den röda peston. Istället för basilika har man då soltorkade tomater och chili. Receptet på den finns här.