Ett sätt att variera pannkakorna och plättarna på är att steka dem med äppelbitar och kanel i smeten. Äpplena ger en söt smak åt pannkakorna och plättarna att man inte behöva äta dem med något annat sött tillbehör.
Igår stekte jag ett stort gäng plättar och hälften av dem gjorde jag som
äppelplättar.
Vad man har i själva plättsmeten är ju valfritt. Jag valde att göra en smet på vanligt mjöl, mjölk, många ägg och lite smält smör. Vill man få den mer fiberrik kan man välja ett fullkornsmjöl av dinkel istället till exempel och vill man få plättarna mindre kolhydratsfyllda kan man välja att göra dem efter coltingrecept istället, gjorda på ägg, banan och jordnötssmör.
För att tillaga äppelplättarna gör så här:
Blanda ihop en plättsmet. Lägg i lite smör i varje plättform i plättlaggen. Låt smälta och häll sedan i lite smet i vardera plättform. Stoppa i en bit äpple, pudrad med kanel, och häll över smet så att varje plättform täcks. Stek som vanliga plättar på båda sidor.
Jag åt mina äppelplättar med keso, lite vispad grädde och mer kanelpudrade äppelbitar, i färsk form. Super mumsigt och lika gott som en efterrätt!
Söndagar brukar ofta vara veckans stora matlagningsdag. Så också igår. Det är skönt att få till ett gäng matlådor inför kommande vecka så att man inte behöver stå vid grytorna varje vardagkväll.
Igår slängde jag i
en plåt med en bit lax samt olika grönsaker, lök och rotfrukter i ugnen. Endast flingsalt, olivolja och citron på och sedan fick den sköta sig själv. Så enkelt!
En stund senare hade vi laxmåltider för ett antal portioner att äta av kommande dagar. Perfekt!
Idag slipper vi laga någon mat då vi har kylen fylld med färdiglagad sådan. Skönt att komma hem från jobbet och ha den biten avklarad.
Det jag kan ägna mig åt nu istället är att titta igenom alla fina bidrag jag har fått in till de tävlingar som jag hade förra veckan. Många fina löparbilder har no skickat i Röhnisch-tävlingen och många bra energitips har jag fått i tävlingen om biljetter till Allt för Hälsan. Kommer bli svårt att välja, men det måste ju göras.
Härlig matlådor! 🙂
Visst är det skönt med matlagningsdagar 🙂 Äppelplättar lät ju inte helt fel! Det är bra här hemma, eftersom mina barn inte kan äta färska äpplen, men tillagade går det alldeles utmärkt!
Testa gärna det med dina barn!