När vi hade födelsedagsfika hemma hos oss för ett par veckor sedan bakade jag en tigerkaka och förgyllde den med en sådan där glasyr som man brukar ha på kärleksmums. Jag tänkte att tigerkaka är ju gott och kärleksmums är gott så det borde bli en god kombination. Och tänk för att det blev det!
I detta inlägg bjuder jag på receptet på min tigerkaka med glasyr, perfekt att bjuda på när du har fikagäster hemma.
Härligt krämig glasyr gör vilken tigerkaka som helst god. Om du som jag älskar choklad är detta bakverk magiskt gott!
Visst blev den festlig med lite kokos på?!!
Tigerkaka med glasyr – recept
- 200 g rumstempererat smör
- ströbröd
- 2 1/2 dl strösocker
- 3 ägg
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 1 dl mjölk eller grädde
- 2 msk kakao
- 1 msk vaniljsocker
Glasyr
- 75 g smör
- 3 msk kakao
- 2 msk starkt kaffe
- ca 5 dl florsocker
- kokos till dekoration
Tigerkakan – Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C. Smörj och bröa en form som rymmer ca 1 1/2 liter. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Rör ner ett ägg i taget.
Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner i smeten tillsammans med mjölk eller grädde.
Lägg ca 1/3 av smeten i en skål. Blanda den med kakaon. Smaksätt den ljusa smeten med vaniljsocker.
Klicka hälften av den ljusa smeten i formen. Fyll på med ett lager mörk och sedan resten av den ljusa smeten. Dra med en gaffel genom smeten så att kakan blir marmorerad.
Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Ta ut och låt svalna en stund i formen innan du stjälper upp kakan.
Glasyren – Gör så här:
Smält smöret till glasyren. Ha i kakao, som du silar fint genom en sil, och kaffe. Tillsätt florsocker, också den genom en sil och lite i taget tills du får en lagom tjock glasyr.
Gör små hål i kakan så att glasyren kan rinna ner i kakan och göra den extra saftig. Bred glasyren över kakan. Strö sist över kokos.
Kära nån, så gott!
Kanske kan det vara något att baka till helgen?
Förutom en tigerkaka med glasyr gjorde jag också en vanlig tigerkaka utan glasyr. Den gillades mer av sonen, som inte är för.tjust i söta glasyrer
Vi hade Snickers och Chocolate Chip Cookies i frysen, som jag också plockade fram till fikat. Mums, så mycket gott på en gång!