När jag för över tio år sedan bodde i Göteborg under några år umgicks jag mycket med kompisen Erica. Vi gjorde det mesta tillsammans; bodde ihop, jobbade på samma jobb, tränade, gick på fester och krogen samt lagade mat tillsammans. En maträtt som vi ofta gjorde var en quorngryta gjord på quornbitar med kokosmjölk och grönsaker, serverad med ris. Av någon anledning har jag inte lagat denna gryta så ofta sedan jag flyttade tillbaka till Stockholm. Men när jag häromdagen fick hem ett gäng quornprodukter blev jag sugen på att laga denna quorngryta igen. Ikväll gjorde jag det till vår middag.
Quorn är en produkt som till 95% består av svampprotein och är därmed en proteinrik källa, som passar såväl vegetarianer och som andra att äta av. Den är ganska smaklös i sig, men när man kryddar och/eller marinerar den ordentligt så får den en god smak. I kvällens gryta hade jag i kryddor som chili, paprika och ingefära, som fick sätta smaken. Här kommer mitt recept på quorngrytan.
Quorngryta med kokosmjölk
4-6 portioner
Grönsaker som du är sugen på. Jag tog: en zuccini, tre morötter och en gul paprika
4-5 soltorkade tomater
färsk ingefära
2 dl Go Green röda linser
två burkar krossade tomater
1-2 dl vatten
ca 1 tsk sambal oelek
kryddor som paprika och chili
1 påse quornbitar
1 burk kokosmjölk
Skär grönsakerna i mindre bitar och fräs dem i olja i en stor wokpanna eller kastrull. När de har mjuknat rör i soltorkade tomater och riv ner ingefära. Jag gillar att ta ganska mycket ingefära för mycket smak. Häll i krossade tomater och vatten. Krydda med kryddorna. Rör om och låt puttra en stund.
Häll ner quornbitarna och låt alltsammans puttra i ca 10 minuter. Strax innan servering tillsätter du kokosmjölk och låter allt bli varmt.
Servera med ris eller quinoa.
I samarbete med Quorn har hälsokocken och inspiratören Jacob Wismar tagit fram några recept på hur man kan laga till denna vegetariska produkt på ett hälsosamt och gott sätt. Hade jag inte gjort quorngrytan ikväll hade jag testat hans pulled quorn i hamburgerbröd istället. Det får bli nästa gång. Tills dess kan ju ni gärna testa! För visst låter det gott?
Pulled Quorn i hembakta hamburgerbröd med syrad rödlök
4 portioner
1 påse quornbitar
400 g BBQ marinad, tex Sweet baby rays från ICA Selection (helst med hickorysmak)
Hamburgerbröd:
1/2 paket jäst
3 dl vatten
3 dl mjölk
12 dl vetemjöl (här kan man välja en annan mjölsort som ex dinkelmjöl)
1/2 tsk salt
2 msk sesamfrön
Syrad rödlök:
3 st rödlök
3 dl vatten
1 dl ättika
1 dl socker
Skala och skiva rödlöken tunt. Blanda vatten, ättika och socker i en bunke. Lägg i rödlöken och låt dem dra. Detta kan förberedas dagen innan.
Värm mjölk och vatten till 37 grader. Lägg i jästen. Häll över degvätskan och blanda ut. Tillsätt mjöl och salt. Knåda degen och jäs i 30 minuter. Rulla små runda bröd och lägg på en plåt. Platta till dem något. Jäs en gång till, i cirka 30 minuter. Pensla med äggula och toppa med sesamfrön. Grädda i 220 grader i 6-8 minuter. Höj sedan ugnen till 280 grader.
Blanda quornbitarna med BBQ-marinaden. Mosa bitarna något så allt blandar sig väl i aluminiumfolie. Tillaga i ugn i 20 minuter. Servera bitarna tillsammans med rödlöken och dina favorittillbehör i hamburgerbrödet.