Fröknäcke

fr-C3-B6kn-C3-A4cke-4--300x225 - Fröknäcke

I helgen testade jag att baka fröknäcke för första gången. Hittade ett recept som Betty delade med sig av på Instagram och följde det nästan rakt av.

fr-C3-B6kn-C3-A4cke-1--300x225 - Fröknäcke

Detta knäckebröd går snabbt att svänga ihop i bunken, men tar desto längre tid på sig att bli klart i ugnen. Så det krävs att man kan hålla sig hemma några timmar innan brödet är klart.

Eftersom fröknäcke endast består av olika sorters fröer och vatten är det ett knäckebröd fullproppat med nyttiga fetter samt proteiner,men innehåller desto mindre kolhydrater.

Fröknäcke

2 dl hela linfrön
1 dl sesamfrön
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl solrosfrön
2 tsk flingsalt
1-2 tsk brödkryddor (jag tog anis)
3 dl vatten

Blanda alla frön samt salt och brödkryddor i en bunke. Rör om och tillsätt vattnet. Låt stå för att svälla i bunken i ca en halvtimme. Tillsätt mer vatten om det blir torrt snabbt. När det har svält klart ska konsistensen vara som gelé.

Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut, men inte för tunt. Skåra i lagom stora bitar.

fr-C3-B6kn-C3-A4cke-6--300x225 - Fröknäcke

Grädda i ugnen i 75 grader i sex (!) timmar. Om du har möjlighet är det bra att låta ugnsluckan vara lite öppen. Det kunde inte jag dock eftersom Wilmer fanns i närheten och vår ugn är i räckvidd för honom.

fr-C3-B6kn-C3-A4cke-285-29-300x225 - Fröknäcke

Låt svalna och bryt fröknäcket i bitar. Lägg gärna bitarna i en fin burk och njut det sedan med ett gott pålägg.

mat-med-fr-C3-B6kn-C3-A4cke-300x225 - Fröknäcke

Jag provsmakade det igår kväll med smör och ost. Åt det till min middag bestående av kokt ägg, keso, kalkon, fetaost och grönsaker.

Ser fram emot att testa fröknäcket med andra pålägg, såsom nötsmör och banan eller keso och tomat.

8 Kommentarer
  1. Jag gör följande variant som bara tar 75 minuter i ugnen. 2 dl pumpafrön, 1 dl solrosfrön, 1 dl hela linfrön, 1 dl hela sesamfrön, 2 dl mandelmjöl, salt, 2 ägg och salt. I ugn 150 grader 75 minuter. Blir lite tjockare kex som håller ihop lite bättre. Grymt goda de här med!

  2. Jag har också ett recept som ditt men utan vatten och brödkryddor. Istället har jag 4 ägg och 2 dl av alla ingredienser, fast jag har krossade linfrön och sedan ugnen på 175 grader i 25-30 min. Ska pröva att ha i brödkryddor nästa gång.

  3. Jag använder mig av ett liknande recept, dock tar bara mitt 20 minuter att göra: 1 dl pumpakärnor1 dl sesamfrön1 dl solrosfrön 1 – 1 ½ dl krossade linfrön2 äggFlingsalt (till topping)Blandar bara alla ingredienser och har i så mycket linfrön att ”smeten” inte är för rinnig. Breder sedan ut det på en bakplåtspappersklädd plåt och toppar med flingsalt. Ställ in i ugnen på 175 grader i 15-20 minuter. Jättelätt och jättegott 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.