Hälsobars

bars+2 - Hälsobars

Fick en fråga på mailen om jag har tips på hälsobars utan choklad. Jag har tidigare gjort två olika sorters bars. Den ena är visserligen med choklad i proteinpulvret. Men det går lika bra att använda ett proteinpulver med en annan smaksättning.

Nu när det är strålande sommarväder blir det en del strandhäng. Vi var där igår och kommer åka idag igen. Då är det perfekt att ha med hälsobars som fika eller mellanmål!
Här kommer recepten på de bars som jag tidigare har gjort.

Müslibar Jordnöt
4 stycken stora eller 8 stycken små 

1½ dl fiberhavregryn
1½ dl proteinpulver (med choklad- eller annan smak)
ev. 1½ msk kakao
50 gram jordnötssmör

½ dl minimjölk
hackade hasselnötter till garnering

Blanda först de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt jordnötssmöret och rör om väl. Häll till sist i mjölken och se till att allt blir ordentligt blandat.

Lägg ut massan på ett bakplåtspapper. Forma den till en kvadratisk form som är ungefär 1½ cm hög. Platta till den ordentligt så att massan är riktigt packad.

Tryck fast de hackade nötterna på massan så att de fastnar ordentligt. Ställ in i kylen och låt stelna där, gärna i ett par timmar. När du tar ut den därifrån kan du skära den i bars i önskad storlek. De bars du inte äter upp direkt kan du klä in i plastfolie och förvara i frysen.

bars - Hälsobars


Müslibar Frukt & Nötter
ca 16 stycken

2 dl hasselnötter (eller andra osaltade nötter)
2 dl fiberhavregryn
2 dl solrosfrön
1 dl torkade aprikoser
1 dl krossade linfrön
1 msk kanel
½ dl osötad apelsinjuice
3 stycken äggvitor

Sätt ugnen på 125 grader. Hacka nötterna och blanda dem med de torra ingredienserna i en bunke. Häll över juicen och rör om.

Separera äggvitorna från äggulorna. Vispa vitorna lätt (det ska ej bli maräng). Blanda i äggvitorna i bunken och rör om ordentligt.

Forma en rektangulär massa på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 25 minuter. Låt den svalna innan du skär upp den i bitar. Klä in dina bars i plastfolie. 

Bilderna visar köpta bars från Fabrique. Också goda och utan choklad!
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.