Med eller utan pasta

Köttfärssås (2)

Som gravid hade jag en del kolhydratcravings då jag var sugen på pasta och bröd oftare är jag normalt sett är. Det blev att jag lagade lasagne oftare än vanligt och jag åt gärna smörgåsar till både frukost, mellanmål och middag. Nu är jag tillbaka till mitt normala jag och det innebär inte fullt lika mycket kolhydrater. Jag äter det absolut varje dag, men jag är inte sugen på det till varje måltid. Oftast blir det att jag äter ett eller två av mina mål mat på en dag utan kolhydrater som ris, potatis, pasta eller bröd. Grönsaker, frukt, bär och/eller rotfrukter äter jag dock av till alla mina måltider.

Kolhydrater ger bra med energi och jag skulle inte vilja vara utan dem. Men ibland kan en måltid med främst proteiner, fett och grönsaker vara så mycket godare. Pasta är en sådan där typisk kolhydratskälla som ibland gör hela rätten och bland är helt onödig att ta för sig av.

Köttfärssås eller tacoköttfärs tycker jag är godast med bara grönsaker och tillbehör som fetaost och tacosås.

Tonfisksallad (1)

Och en tonfisksallad skulle jag inte kunna tänka mig att äta med pasta. Där är det tonfisken, ägget och dressingen som är godast.

pasta pesto (3)

Men när det kommer till spagetti med pesto eller lasagne så vill jag helst ha pasta till. I och för sig; lasagne har jag tidigare gjort med zucchini och aubergine istället för pastaplattor och det blev jätte gott. Men ska jag äta pesto då vill jag garanterat ha pasta till. Idag lagade jag till en lunch med spagetti och pesto. Brukar passa att äta kyckling till det, men idag gjorde jag en variant med kalkon och grönsaker istället. Blev väldigt gott! Här kommer receptet.

pasta pesto (1)

Kalkonpytt till pasta och pesto

ca 4 portioner

  • en gul lök
  • en röd lök
  • en zucchini
  • 5-6 champinjoner
  • ca 400 gram rökt kalkon (fungerar även med skinka eller bacon också)
  • peppar
  • chili
  • paprikapulver
  • ett gäng körsbärstomater
  • pesto (grön eller röd)
  • pasta (jag tog spagetti)
  • lite parmesanost

Koka upp vatten i en gryta och häll i pastan. Koka den al dente.

Skala lök och skär den i mindre bitar. Fräs i olja i en stor stekpanna. Skölj och skär upp zucchini och champinjoner. Låt dem steka med. Skär upp kalkonen. Fräs alltsammans tills det får fin färg. Krydda. Strax innan servering häller du i de små tomaterna.

Servera tillsammans med röd eller grön pesto och gärna riven parmesanost.

pasta pesto (2)

Jag brukar göra min pesto själv och har både testat att göra grön pesto med basilika och röd pesto med soltorkade tomater. Idag åt vi däremot av köpepesto. Jag av grön och mannen av röd. Båda fungerade bra till denna rätt!

Har ni förresten testat att göra ärtpesto? Också mycket gott!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.