Omelett på Ernst vis

omelett (1)

Det är egentligen bara ett program på TV som jag vill se varje vecka. Och det är Sommar med Ernst, som sänds torsdag kvällar hela sommaren. Jag tycker att det är mysigt att se hur fint han gör huset och trädgården. Eftersom jag gillar inredning, trädgård och matlagning så får jag lite av allt i det programmet och inspireras till att testa några av sakerna hemma. I senaste programmet lagade han en brunch och bland annat stod en omelett med varmrökt lax på menyn. Jag brukar göra omelett ganska ofta, men får den sällan så där perfekt krämig och god.

Igår kväll lagade jag en omelett efter hans recept. Jag gjorde den inte exakt med samma ingredienser då vi inte hade alla hemma. Men jag tillagade den på samma sätt som han. Och det blev faktiskt den godaste omelett som jag någonsin har gjort! Krämig, med perfekt konsistens och god!

Som ni vet kan man ju variera innehållet en omelett i oändlighet. Här får ni själva grundreceptet så kan ni själva välja att plocka på mer eller byta ingredienser när ni lagar.

omelett (2)

Omelett på Ernst vis

6 ägg

en skvätt vatten

smör till stekning

en lök (gul, röd eller en knippe salladslök)

bladspenat eller mangold

skinka, bacon eller kalkon alternativt lax

nymald svartpeppar

ost av något slag; en lagrad prästost eller fetaost till exempel

färsk persilja

Knäck äggen i en skål. Späd ut det med vatten. Vispa sönder äggen med en gaffel. Smält smör i en stekpanna. Skala och hacka lök och häll i stekpannan. Låt fräsa en stund. Ha i spenaten eller salladen samt köttet (om du väljer lax istället väntar du med att toppa omeletten med det på slutet) och låt steka med. Sänk värmen till medelvärme och häll på äggen. Krydda med peppar. Vänd runt med en stekspade medan äggen stelnar. Gör detta några gånger tills äggen har blivit fasta. Omeletten ska inte bränna fast i botten.

Riv en skär osten i mindre bitar och lägg på omeletten. Sänk värmen och lägg ett lock på. Låt omeletten bli klar under locket. Det tar 5-10 minuter. Den är klar när äggen är fasta, men ändå krämiga hela vägen igenom. Toppa eventuellt med lax och med persilja. Servera med en god sallad!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.