Jag har aldrig varit speciellt förtjust i att köpa pizza ute då jag inte tycker att den smakar speciellt gott. Men jag är ok med att äta pizza, som man har gjort själv hemma. Då blir det en annan smak plus att man kan välja bättre vad man vill ha på den. Jag gillar till exempel inte när det är för mycket ost på pizzan så när vi gör pizza hemma gör jag min med lite riven ost. Oftast gör vi pizza av tortillabröd. Men igår kväll lagade vi till pizza av egen deg. Väldigt enkelt faktiskt. Att pizzorna sedan inte blev så snygga tycker jag inte gör så mycket.
Min syster var här på besök och både hon och Wilmer hjälpte till med att tillaga pizzorna. Degen hade jag dock gjort själv tidigare på dagen. Den kan man alltså förbereda och låta stå i kylen efter att den har jäst. Här kommer receptet som jag följde igår. Själva toppingen kan man ju sedan variera i evighet.
Pizzadeg
till fyra stora pizzor
- 50 gram jäst
- 3 dl ljummet vatten (37 grader)
- ½ dl olivolja
- 1 tsk salt
- 2 tsk socker
- 9 dl mjöl (jag använde vanligt vitt vetemjöl)
Smula ner jästen i en bunke. Häll i vatten, olja, salt och socker. Rör detta till en jämn vätska. Tillsätt nästan allt mjöl (spara resten till utbakningen). Blanda ihop med slev eller köksmaskin. Pudra över mjöl och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Knåda degen och dela den i fyra delar. Kavla ut dem så tunt som möjligt på mjölat bakbord. Mina blev inte så jämna i formen som synes och jag fick använda fyra plåtar för att få plats med dem.
Sedan är det dags för toppingen. Jag hade krossade tomater, skinka, champinjoner, ananas, oregano, lite chili och riven ost.
Sätt in pizzorna i ugnen på 225 grader. Jag använde varmluft och kunde då grädda alla pizzorna samtidigt. Håll koll på dem när det har gått ca 15 minuter. Våra pizzor var klara efter 20 minuter.
Servera genast!
Pizzorna blev väldigt stora och jag orkade inte mer än halva min. Men är man riktigt hungrig så slinker hela ner. För god var den!
Enligt receptet jag gick efter ska man också kunna grilla pizza på kolgrillen. Inget vi kommer testa då vi bara har en gasolgrill, men om du vill så hittar du receptet här.