Matinspiration

matinspiration (6)

Det är kul att testa nya maträtter i köket och jag försöker göra det så ofta så möjligt. Blir lätt att man går runt på ett fåtal maträtter annars, att man lagar ”det gamla vanliga”. När jag testar att laga, för mig, nya rätter låter jag mig inspireras av kokböcker och recept på bloggar eller matsajter. Men oftast inspireras jag av vad vänner och bekanta lagar och bjuder på när vi är på besök.

Idag hade vi vänner över på lunch och fika. Det vi bjöd på hämtade inspiration dels från en middag hos min kusin tidigare i somras och dels från vad min syster lagade till den picnic jag blev bjuden på när jag blev överraskad med möhippa för sex år sedan.

matinspiration (7)

Det var den marinerade kycklingen som fanns med på min möhippapicnic som jag lagade till dagens lunch. Jag minns den som väldigt mör, god och smakrik, men tyckte inte att jag fick till riktigt samma delikata kyckling idag. Jag gick efter ett recept som syster trodde var det hon också hade använt då för sex år sedan. Så frågan är varför du lyckades så mycket bättre, syster?

Här kommer i alla fall receptet. Om jag skulle laga det igen skulle jag ta lite mindre balsamvinäger i marinaden då jag tyckte att den blev lite väl syrlig.

Marinerad kall kyckling

ca 8 portioner

  • 1,5 kg kycklingfiléer
  • 1,5 dl olivolja
  • 1,5 dl balsamvinäger
  • 3 msk honung
  • tre pressade vitlöksklyftor
  • 2 msk torkade örter, ex: rosmarin, timjan, oregano
  • svartpeppar

Stek kycklingfiléerna med peppar och salt i olivolja. Låt de bli klara under lock eller i en ugnsfast form i ugnen. De är klara när köttet är vitt och fast.

Blanda resten av ingredienserna till marinaden. När kycklingen är klar skär du den i skivor och lägger upp på serveringsfat. Häll marinaden över kycklingen. Servera direkt eller ställ in i kylen och servera några timmar senare eller nästa dag.

matinspiration (3)

Kycklingen serverade jag på en fat som jag har målat själv. Inte det snyggaste jag har gjort, men ändå kul att ha några egenmålade saker hemma.

matinspiration (4)

Till kycklingen gjorde jag en pastasallad.

matinspiration (5)

Över den hällde jag en dressing gjord på olivolja, balsamvinäger, dijonsenap och kryddor.

matinspiration (2)

Den kalla såsen vi serverade hämtade inspiration från middagen hos kusinen. Väldigt enkel att göra och passar till både kött och kyckling.

Parmesansås

ca 8 portioner

  • en stor burk turkisk yoghurt
  • en halv parmesanost
  • en knippe gräslök
  • salt och peppar

Riv osten. Bland allt i en skål. Smaka av med salt och peppar.

Karin AxelssonMöhippa 013

Tänk att det har gått sex år sedan jag hade möhippa och gifte mig! Så här såg jag ut då.

Möhippa 003

Och så här såg kycklingen ut. Den goda, som syster gjorde.

Vad gör ni för att få matinspiration?

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.