I min familj har vi lite olika smak när det kommer till brödsorter. Jag gillar grovt bröd, men äter gärna vitt bröd också ibland. Men när jag bakar de allra grövsta brödsorterna brukar det inte gillas lika starkt hos de andra i familjen som hos mig. Så när jag skulle baka bröd idag ville jag göra en sort som vi skulle gilla alla tre. Vanligt vetemjöl är det säkraste kortet då.
Jag kollade i den här boken och hittade två brödrecept som mestadels bestod av vetemjöl, men också innehöll linfrön och havregryn, sådant som jag gillar att ha i bröd. Resultatet blev lyckat då alla tre tyckte om de båda brödsorterna.
Långpannebrödet var hur enkelt som helst att baka då man gräddar hela degen som den är direkt på en plåt. Inget pill med kavel eller med att rulla brödbollar!
Långpannebröd
ca 20 rutor
- 50 gram jäst
- 5 dl mjölk
- 2 msk honung
- 1 tsk salt
- 1 dl linfrön
- 4½ dl rågsikt
- 7 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite av mjölken och blanda runt tills jästen har löst sig. Häll i resten av mjölken samt de övriga ingredienserna. Ta inte riktigt allt vetemjöl då lite av det behöver sparas till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper från kanterna på bunken.
Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Klä en långpanna eller plåt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan. Om du behöver mer mjöl för att få den smidig tar du det.
Skåra rutor med hjälp av en slickepott som du trycker ända ner i botten.Låt jäsa ytterligare i ca 30 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 225 grader och grädda brödet i ca 15 minuter. Låt svalna på galler.
Tekakorna hade väldigt lika smak som långpannebrödet. Jag gjorde dem lite väl små. Om jag hade haft en lite större form att trycka ut dem med hade tekakorna blivit ännu mer lyckade. Men smaken var det inget fel på.
Tekakor
ca 24 stycken
- 3 dl + 2 dl mjölk
- 1 dl linfrön
- 1½ dl havregryn
- 50 gram jäst
- 2 dl kvarg (skulle vara creme fraiche, men det hade vi inte hemma)
- 1 tsk salt
- 3 msk honung
- 1 tsk bakpulver
- 10 dl vetemjöl
Börja med att koka upp 3 dl av mjölken med linfrön och havregryn till en gröt. Låt stå och svalna.
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarm. Blanda i lite av den med jästen så att den löses upp. Häll i resten av mjölken samt gröt, kvarg, salt, honung och nästan allt av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter. Ta sedan ut den på mjölat bakbord. Kavla den till en ca 2½ cm tjock kaka. Ta ut runda kakor med mått, ca 8 cm i diameter (här använde jag en kaffemugg).
Lägg upp dem på en plåt och låt jäsa ytterligare i 15 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna på galler.