I fredags bakade jag och Storebror en chokladkaka utan socker. Enligt receptet skulle den göras som en kaka i en springform, men jag valde att klicka ut smeten i muffinsformar istället. Kakorna eller muffinsarna är helt utan vanligt socker och vitt mjöl. Istället innehåller de något nyttigare alternativ som agavesirap, torkad frukt, mandel- och kokosmjöl samt havregryn. För att få en bra konsistens innehåller de också bönor. Och både kakao och mörk choklad för en god chokladsmak.
Dessa muffins hämtar sin inspiration från någon som är väldigt duktig på att baka utan socker. Om ni inte har kollat in Marjas blogg ännu och testat några av hennes recept tycker jag att ni ska göra det!
Black Bean Chocolate Cupcake
ca nio muffins
- ett ägg
- 80 gram svarta bönor
- 2 msk kokosolja
- 3 msk mandelmjöl
- 3 msk fiberhavregryn
- 1 msk kokosmjöl
- 2 msk kakao
- 2 msk kaffe
- 2 tsk agavesirap
- 40 gram torkad frukt (jag hade torkade blåbär och plommon)
- 2 rutor mörk kvalitetschoklad
Sätt ugnen på 175 grader. Skär den torkade frukten i mindre bitar. Mixa dem tillsammans med övriga ingredienser förutom chokladen en mixer. Hacka chokladen i små bitar och rör ner dem i smeten.
Om du vill göra en större kaka smörjer och bröar du en springform med ca 15 centimeter i diameter. Annars klickar du ut smeten i muffinsformar.
Grädda i ugnen i 12-15 minuter.
Jag tänkte att dessa muffins skulle vara goda med vispad grädde. Det var det också, men godast tycker jag var att äta dem som de är.
Att baka med bönor är verkligen en bra grej. Kakorna blir saftiga och goda. Dessutom bidrar bönorna med nyttigheter till bakverket. Nästa gång kommer jag testa att baka med en annan slags böna än den svarta. Och ska jag välja en favorit av det jag bakat av svarta bönor hittills så får det helt klart bli Black Bean Chocolate Chili Cookies. De är verkligen ljuvliga med sin starka chokladsmak, stinget av chili och sältan från flingsaltet på toppen!
Premiärbakade med svarta bönor förra veckan och vad gott det blev! Lite för gott… tror jag åt för mycket, både smet och färdig kaka och min mage är inte bön-van (hehe… var på konferens från jobbet dagen efter och hade så ont i magen att jag fick smita iväg från middagen så nu tror hälften att jag är på tjocken igen). Det tar tydligen ett tag innan magen vänjer sig vid bönor… nästa gång ska jag behärska mig bättre.
Ha, ha, förlåt att jag skattar lite här, men det var ju lite komiskt att bönorna skulle orsaka sådana tokigheter! Men visst blir det gott med bönor! Min mage är nog lite mer van vid det eftersom jag äter det ganska ofta.
Toppen! Ett nytt recept att testa med svarta bönor! När jag åt de tidigare kakorna med bönor som var utsökta, kändes det så fel att äta sådana ”onyttigheter” på en vardag – men sen kom jag på att det är ju faktiskt bara nyttiga saker i dem (i stort sett). Jag använde tyvärr vanligt vaniljsocker i dem för jag har inte brytt mig om att titta efter vaniljpulver… kanske borde det.
Tack för tipset!
Visst är kakorna underbart goda! Om du inte har vaniljpulver hemma kan du hoppa över den. Det har jag gjort och kakorna blev goda ändå! Annars är vaniljpulver bra att ha hemma. Passar att smaksätta kvarg, keso, grädde eller liknande med!