Clarion filmjölkslimpa – recept på ett saftigt och gott matbröd

I somras fick jag nys om receptet på den filmjölkslimpa som är så populär på Clarion Collection Hotels, som numera heter Home Hotels. Jag testade att baka det med några modifieringar och det blev hur gott som helst. Här får du receptet på detta saftiga, goda och nyttiga bröd som jag kallar för Clarion filmjölkslimpa.

Clarion filmjölkslimpa

Tänk på detta innan du bakar Clarion filmjölkslimpa

Detta bröd börjar du med fördel att baka dagen innan det ska gräddas. Detta för att vete- och rågkrossen bör blandas med filmjölken ett dygn innan så att den hinner mjukna. Genom att baka brödet dagen innan och degen får stå i en skål i kylen över natten hjälper du det också att få fram smakerna bättre.

Om du har bråttom fungerar det fint att hoppa över första steget att låta den stå i kylen över natten. Brödet kommer ha ännu mer tuggmotstånd då.

Clarion filmjölkslimpa recept

2 limpor

  • 10 dl filmjölk
  • 6 dl rågsikt
  • 4 dl vetekross
  • 4 dl rågkross
  • 1 dl torkade aprikoser russin
  • 1/2-1 dl pumpakärnor
  • 2 msk bikarbonat
  • 2 tsk salt
  • pumpakärnor och solrosfrön till topping

Gör såhär:

Dag 1:

Blanda alla ingredienser förutom rågsikt och bikarbonat i en bunke. Täck bunken och ställ den i kylen över natten så att vete- och rågkrossen får mjukna ordentligt.

Dag 2:

Sätt ugnen på 150 grader.

Rör ihop rågsikten och bikarbonatet i en skål. Tillsätt blandningen till de kalla ingredienserna från kylen. Rör om tills allt är väl blandat.

Smörj en brödform med smör alternativt klä den med bakplåtspapper och häll i smeten. Toppa brödlimporna med pumpakärnor och solrosfrön.

Grädda bröden längst ner i ugnen i cirka 90 minuter.

Låt bröden svalna innan du skär upp dem.

Clarion filmjölkslimpa

Varianter på limpan

Det går såklart att variera till viss del vad du har med i filmjölkslimpan. Istället för torkade aprikoser kan du ha russin, tranbär eller torkad äpple. Om du inte vill ha pumpakärnor i kan du välja solrosfrön, hackade valnötter eller linfrön.

Hoppas att du testar att baka denna goda filmjölkslimpa!

En annan variant på den typen av bröd är annars denna, lite sötare, filmjölkslimpa.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.