Blomkålsris

Blomkålsris (2)

En Halloweenhelg har passerat och jag har inte lagat någon mat som har med detta att göra. Har sett många andra laga rätter av pumpa och dekorerat bordet med spindelnät och spöken. Men jag har inte känt för att göra det. Enda maträtten i pumpaväg som jag är sugen på att testa är sådan där gul soppa, gjord på butternut squasch. Det är gott kan jag tänka mig så det får jag göra en annan gång.

Vad jag däremot har lagat i helgen för första gången är blomkålsris. Så enkelt det var att göra! Och så gott! Ett bra alternativ till vanligt ris, pasta eller potatis. I lördags åt vi det med stekta kycklingbitar och tzatziki och igår med falafel och hummus.

Så här gjorde jag blomkålsriset:

Jag sköljde blomkålshuvudet och rev det med rivjärn till ett finkornigt ris. Stekte det i stekpannan med kokosolja och kryddade med paprika och peppar. Efter 5-10 minuter var det klart!

Ett blomkålshuvud verkar räcka till ungefär fyra portioner.

Blomkålsris (1)

Att äta blomkålsriset tillsammans med falafel var nog ännu godare än till kyckling. Men så var jag också väldigt sugen på just falafel eftersom det var så länge sedan jag gjorde det. Nedanför kommer receptet på de falaflar jag brukar göra.

blomkålsris och falafel (1)

Falafel

4 portioner

  • 2 burkar kikärtor
  • 1 dl persilja
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • 2 msk olivolja
  • lite salt
  • 2 tsk mald spiskummin
  • 2 tsk mald koriander
  • 1 tsk chilipeppar
  • 1 tsk honung

Mixa alla ingredienser i en mixer eller mosa ihop allt med gaffel. Rulla bollar av smeten och stek dem i olja tills de får en fin, brun färg.

Dessa falaflar blir väldigt kryddstarka så om du är känslig mot det får du hålla igen på kryddorna och vitlöken.

pumpabröd

Jag lagade eller bakade som sagt ingenting med pumpa i helgen, men min syster gjorde och igår tog hon med sig ett pumpa- och äppelbröd till oss. Hur gott som helst! Jag åt av det både igår och i morse till frukosten. Så om du inte vet vad du ska använda din pumpa till är ett tips att ha den i brödbaket!

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.