Jag skrev igår att det är viktigt att fylla på med bär för att få i sig ordentligt med antioxidanter. Dessutom är det så gott! Jag gillar nästan alla sorters bär. Men hallon, jordgubbar och blåbär är ändå mina favoriter. Två av de sorterna åt jag av igår kväll till kesopannkaka, keso och vispad grädde. Så gott! Några enstaka bärsorter gillar jag inte alls, och bland dessa hör: krusbär och nypon.
Tänkte tipsa om vad jag brukar äta till mina bär. För jag tycker olika sorters bär passar med olika sorters tillbehör.
Mina goda bärtips:
- Hallon: älskar jag att äta till coltingpannkakor eller kesopannkakor. De smakar också gott att göra en smoothie av tillsammans med naturell yoghurt, kesella, banan och linfrön. Annars är nybakade hallongrottor svårslaget. För att inte tala om min hallon cheesecake!
- Blåbär: är också underbara till pannkakor och plättar, men också minst lika goda på havregrynsgröten eller som topping på den naturella yoghurten tillsammans med jordnötssmör.
- Jordgubbar: är som allra godast naturella på sommaren. I Sverige såklart. Men om man vill äta dem tillsammans med någonting annat för mer mättnad tycker jag att de fungerar bäst med keso eller kesella. Eller på klassiskt vis med en skvätt mjölk.
- Vinbär: fungerar bäst tillsammans med andra bär, som ett komplement. Dess syrliga smak fungerar bra tillsammans med andra sötare bär.
- Gojibär: är som godast i torkad upplaga. Älskar att ha dem på gröten, filen eller toppa salladen med.
- Smultron: njuter jag helst, precis som jordgubbarna, som de är, naturella i den svenska sommaren.
- Lingon: funkar tillsammans med köttbullar, helst utan att tillsätta socker om jag får bestämma. Gillar den syrliga smaken! Att hälla i lingon medan man kokar sin havregrynsgröt och äta som lingongröt är också väldigt gott!
Vi har fortfarande kvar både blåbär och lingon från bärplockandet i somras i frysen. Lyx!
Hur äter du helst dina bär?
Äter liksom du bär med ”coltingpannkakor”; eller jag har modifierat receptet lite och gör dem i våffeljärnet så här heter dom primalvåfflor 🙂 . Har en massa lingon i frysen som jag gärna äter med kesella till frukost. Oj, så sugen jag blev på färska hallon och smultron nu!
Måste testa att göra coltingar i våffeljärnet!
Så många bra tips! Jag älskar hallon och blåbär!!
Jag älskar blåbär och hallon, och helst äter jag dem bara som de är. Eller med mjölk en varm sommardag. =)Hm, jag kanske kan skylla min förkylning på bärbrist? 😉
Jag är också en bärfantast. Mums! Kul med lite nya tips. Äter tex sällan lingon utan det blir mycket hallon och blåbär. Gillar dock ICA:s goijbärmix och granatäpple som finns i frysdisken.
Den mixen har jag inte testat. Låter gott!