Igår lagade vi till en enkel och god tomatsås, som vi åt med pasta till lunch. Det blev över av den så att även Wilmer fick äta av den idag till lunch. Med bönor, lök och champinjoner som ingredienser gick den snabbt att laga till. Vi kryddade den ganska het, men Wilmer verkade gilla den ändå.
Tomatsås för stora och små
ca 4 portioner
Pasta av valfri sort (vi lyxade till med färsk pasta medan Wilmer fick makaroner till sin sås)
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
5-6 champinjoner
ett gäng svarta oliver
1 burk bönor (vi tog svarta bönor)
1 burk tomatkross1 burk körsbärstomater
ca 1 tsk sambal oelek
paprikapulver
svartpeppar
torkad oregano
torkad basilika
Koka pastan efter anvisningarna på förpackningen. Skala och hacka löken. Skölj och strimla champinjonerna. Stek detta i en stekpanna med olja. Låt fräsa en stund.
Häll i burkarna med tomatkross och körsbärstomater. Tillsätt oliverna, skurna i mindre bitar, och pressa ner vitlöken. Rör i bönorna, som du först har sköljt i vatten, sambal oelek och kryddorna. Låt detta puttra på svag värme i 5-10 minuter.
Smaka av med eventuellt mer kryddor. Vi saltade inte då Wilmer inte bör äta salt. Vill man ha rätten mer salt kan man salta mer i efterhand.
Tomatsåser är grymt gott och man kan ha det till nästan allt! Perfekt att göra till dom dom också!
Passar till det mesta och för de flesta. 🙂
Ja tomatsåser är verkligen supergott. Skulle egentligen kunna äta tomatkross direkt ur förpackningen…
Då älskar du det verkligen. Jag brukar vilja krydda det i alla fall.