Så här på hösten passar det bra att äta värmande grytor eller soppor. I helgen lagade jag en kycklinggryta som blev riktigt god. Det som är bra med grytor är att man stoppa i det man har hemma och på så sätt enkelt får till en måltid med varierat resultat varje gång.
De grönsaker och rotfrukter vi hade hemma var aubergine, morötter, champinjoner och vitkål. Just vitkål gjorde sig väldigt bra i denna gtyta!
I lördags åt jag grytan med kamutvete. Idag till lunch åt jag den med fullkornsris. Båda varianterna goda! Och med en fräsch sallad till blev det ännu godare.
Grytor ska puttra en bra stund på svag värme för optimalt resultat. Då får alla smakerna gå in i varandra ordenligt. Min man stod för kryddningen av denna gryta och han använde sig av bland annat torkad basilika och oregano för att lyfta smakerna. De och marinaden som jag hade låtit kycklingbitarna ligga i ”gjorde” denna gryta!
ca 800 gram kycklingfiléer
marinad gjord på soya, sambal oelek, ett gäng vitlöksklyftor och olivolja
½ aubergine
2-3 morötter
en bit vitkålshuvud
4-5 champinjoner
en stor burk lätt creme fraiche
lite soja
chili
svartpeppar
torkad basilika
torkad oregano
Börja med att matinera kycklingen några timmar innan du ska laga grytan. Blanda ingredienserna till marinaden och lägg i lycklingen, skuren i mindre bitar. Låt stå i kylskåpet.
När du ska laga grytan börjar du med att steka kycklingen i en stekpanna. Under tiden skär du grönsaker och rotfrukter i mindre bitar. Fräs dessa med olja i en stor kastrull. Rör om hela tiden så att ingenting bränns vid. När kycklingen börjar bli klar häller du över även den i kastrullen. Låt allting fräsa en stund till.
Tillsätt creme fraiche, soja och kryddor i grytan. Koka upp och låt sedan puttra på svag värme i åtminstone 10 minuter. Smaka av och servera!
Det är så gott med grytor på hösten. Tack för bra middagstips!
Visst. Extra gott med värmande gryta när det är kallt ute!
Ser väldigt gott ut!! Grytor är perfekt höstmat .. både de som går fort att göra eller de som ska koka länge ..=)
Håller med!