Jag är 30 år fast kroppen är 23 år

För ett tag sedan gjorde jag ett test i tidningen ToppHälsa. Testet gick ut på att ta reda på sin biologiska ålder, vilket är den ålder som motsvarar vårt funktionella tillstånd. Biologisk ålder skulle också kunna kallas funktionell ålder.

Man fick först fylla i sin kronologiska ålder och sedan svara på en rad frågor, närmare bestämt 25 stycken. Man hade 4-5 olika svarsalternativ för varje fråga. Varje svarsalternativ motsvarade en viss poäng och slutligen räknade man ihop poängen och adderade det med sin kronologiska ålder för att få fram resultatet. Enligt testet är min biologiska ålder 23 år, fastän jag i verkligheten är 30 år.

Den slutsats jag drar av detta är att min livsstil gör att min kropp är yngre än vad pappret säger. Detta säger ganska mycket om hur mycket man själv kan påverka hur kroppen mår.

I mitt fall är det främst dessa val och sätt jag lever mitt liv på som är avgörande skäl till att min kropp är lika ung som en 23-årings:

  • Jag äter mycket frukt, bär och grönsaker
  • Jag äter ofta fullkornsprodukter och fibrer
  • Jag dricker mycket vatten
  • Jag dricker sällan alkohol, och när jag gör det brukar det bli max två glas vin
  • Jag saltar sällan maten
  • Jag tränar minst 5 gånger i veckan
  • Jag sover alltid bra och vaknar alltid utvilad
  • Jag blir inte utsatt för miljögifter i min vardag
  • Jag röker inte
  • Jag befinner mig sällan i stressande miljöer

Dessa är de främsta anledningarna till att min kropp är yngre än sin egentliga ålder. Detta ger mig ännu mer motivation till att fortsätta leva hälsosamt och sunt. För det lönar sig och man får tillbaka i form av en mängd positiva effekter.

(Om ni tittar på bilderna så ser ni att det är två inringade svar per fråga. Det beror på att även min man gjorde testet.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.