Idag testade jag ett nytt recept när jag lagade ugnspannkaka till lunch. Jag lagade en fiberrik och nyttig ugnspannkaka, som både mättar bra och är väldigt god.
Receptet är hämtat från Sparkibaken, bloggen som en gång i tiden drevs av Terese Alvén som dessvärre inte är kvar hos oss längre. (Jag har uppdaterat detta inlägg efter hennes död och därför lagt till denna information. Terese gick bort försommaren 2019.) Pannkakan är gjord på fiberrika havregryn och dinkelmjöl med fullkorn. Dessa ger bra med fibrer och långsamma kolhydrater. Ägg och mjölk bidrar med proteiner och minimalt med fett. Och morötterna som man river i ger lite extra vitaminer och en god smak åt pannkakan. Jag valde att även ha i kanel i min pannkaka för att få lite julig känsla, men det kan man också välja att inte ha.
Pannkakan blev väldigt god så jag passar på att tacka finaste Terese för detta. Jag njöt den med äpple i klyftor och keso. Mums!
Fiberrik och nyttig ugnspannkaka
2 portioner
- 1 ½ dl fiberhavregryn
- 1 dl dinkelmjöl fullkorn
- ½ tsk salt
- 2 tsk bakpulver
- 1 ägg
- 4 dl mjölk
- 2 morötter
- ev 1 tsk kanel
Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Blanda de torra ingredienserna väl. Vispa sedan ner ägget och mjölken tills smeten är jämn utan klumpar. Riv morötterna och rör ner i smeten. Häll upp smeten i en ugnsfast form eller liten långpanna och grädda i ugnen i ca 35-40 minuter.
Som jag skrev valde jag att äta pannkakan med äpple och keso, men det går självklart att variera vad man äter till. Servera den med till exempel med annan färsk frukt eller bär som blåbär, hallon eller jordgubbar. Lyxa gärna till med en klick vispgrädde också!
Visst blir du sugen på denna ugnspannkaka?!!
>>> Om du vill hitta till fler goda recept på pannkaka klicka här så kommer du till samtliga av mina pannkaksrecept. <<<
Följ mig på Instagram!
Om ni gillar det ni läser och vill få daglig inspiration om bra mat, kost, träning och hälsa? Följ mig på på Instagram där jag heter @karinaxelsson.se.
Mmm.. ser supersmarrigt ut! Jag hade älskat det, men barnen hade nog inte gillat det. För nyttigt! 🙂
Det ser både gott och nyttigt ut! Något att testa när all julmat sprutar ut genom öronen…
Åh det där måste jag pröva göra snarast!Jag kanske lånar recpetet och lägger upp i min blogg om jag får :)KRAM PÅ DIG från https://www.halso-resan.com
Ser verkligen jättegott ut! Tack för tipset,Karin!
Hälsoresan: Självklart får du låna receptet och dela med dig av det på din blogg!