När jag var på ICA’s lunchevent tidigare i veckan fick vi bland annat lyssna till vad de har kommit fram i sin trendrapport och SIFO-undersökning. En av delarna i undersökningen handlade om hur mycket vi svenskar lagar mat beroende på ålder och hur gamla vi är.
Det var tydligt att vi lägger mycket mer tid på att laga mat på helgen jämfört med på vardagarna. Under arbetsveckan är det 44% av oss som klarar av att laga maten på under en halvtimme och bara 7% lägger mer än en timme på sin matlagning. På helgerna däremot är det 44% som lagar mat i över en timme per dag. Ungefär 70% äter vad de definierar som en söndagsmiddag. Det man då oftast syftar på är att man är många som samlas till middagsbordet snarare än att det är en viss sorts mat.
![]() |
Helgens matlagning |
Att det går mer tid till matlagning på helgerna än på vardagarna stämmer också i vår familj. På vardagskvällarna är det skönt om maten går så snabbt som möjligt att laga medan helgens matlagning ofta består av storkok för att få till så många rätter som möjligt. Det är skönt att hinna laga några av kommande veckans matlådor, tycker jag. Då slipper man tänka på det på vardagen.
Den här helgen har vi lagat och ätit gott både lördag och söndag. Igår rostade jag potatis, morot, palsternacka, paprika och lök tillsammans med olivolja och nya smaken från Falksalt med Karl-Johans svamp i ugnen. Till det stekte jag entrecote och åt detta med grönsaker och fetaost. Det blev dessutom en del matlagning åt Wilmer.
Idag lagade jag två sorters kyckling, potatismos och rörde ihop en aioli. Till Wilmer bakade jag ett nytt sorts bröd (lägger upp recept på det senare). Förutom god mat under själva helgen har vi alla tre också ett gäng matlådor för kommande dagar.
Här brukar det också bli mer tid till matlagning under helgen. Skönt och ha några matlådor redo för veckan! 🙂
Visst är det skönt!
Helgerna är väl helt enkelt tiden i veckan när vi känner att vi faktiskt har tid att stå i köket och kocka?! När inte jobbet, barnens fritidsaktiviteter eller alla kurser är i vägen. Även jag gör oftast lite lyxigare mat till helgen, medan veckorna mer är ”vardagsmat”. Entrecôte och ugnsgrönsaker som ni åt i helgen, MUMS! 🙂 Ha en härlig tisdag!/ Sonja
Gillar också att ha tid på mig när jag lagar mat. Då är det som roligast att hålla på i köket!Ha det fint!