Nyttigt godis: raw chokladbollar och chokladpraliner utan socker

Har velat testa att baka nyttigt med kokosolja, lakritspulver och andra bra ingredienser ett tag nu och igår gjorde jag det. Resultatet blev chokladpraliner utan socker och raw chokladbollar.

Så igår fanns det gott och nyttigt att äta till fikat. Och det finns det idag också! Inspirationen till mitt nyttiga godis fick jag av Åsa – Fyscoachen och Ett bättre du-Sofia.

Jag plockade fram en massa bra ingredienser, som kokos, mandlar, paranötter, kokosolja, lakritspulver, agavesirap och choklad med stevia. Och så satte jag igång. Här kommer recepten på det godis jag gjorde igår. Originalreceptet på chokladpralinerna hittar du här och på chokladbollarna här. Jag gjorde dem lite annorlunda. På mitt sätt.

Chokladpraliner med paranötter
ca 16 stycken 

 

Ingredienser:
80 gram choklad av god kvalitet
en klick kokosolja
½ dl paranötter
2-3 torkade katrinplommon
en aning lakritspulver

 

 

 1. Börja med att smälta chokladen och kokosoljan i ett vattenbad. (Att ha med lite kokosolja i chokladen visade sig vara hur gott som helst. Smakade som Bounty!)
 2. Hacka nötterna (spara gärna lite av dem till garneringen) och mixa dem med katrinplommonen och lakritspulvret. Håll på en stund så att allt blir till en massa.
 3. Ställ ut ischokladformar på ett fat. (Jag hade bara knäckformar hemma…)
 4. Häll i lite av den smälta chokladen i botten av varje form.
 5. Klicka i en klick av nötmassan i varje form, men se till så att det finns lite plats kvar så att du sedan kan fylla resten med choklad.
 6. Garnera med hackade nötter.
 7. Låt pralinerna stelna i kylen.

Förutom de små pralinerna gjorde jag en lite större variant som bestod av ett lager choklad och ett lager nötcréme, toppad med en paranöt. Tack Sofia för receptet!

Raw chokladbollar
ca 12 stycken

 

Ingredienser:
1 dl mandlar
1 dl kokos
3 msk kokosolja
4 msk kaffe
3 msk kakao
en knivsudd lakritspulver
10-12 torkade katrinplommon
en skvätt agavesirap

 

 1. Hacka mandlarna
 2. Blanda alla ingredienser i en skål och mixa med en stavmixer tills du får en slät massa. (Jag lät dock en del av mandlarna fortfarande vara i bitar. Tycker att det är gott med lite tuggmotstånd.)
 3. Rulla bollar med händerna. Häll upp kokos på ett fat och rulla bollarna i det.
 4. Låt dem stelna i kylen. De är godast att äta kalla!

Jag har testat att baka nyttiga chokladbollar tidigare, men jag har aldrig fått dem till att bli så goda som denna gång. Tack Åsa för receptet! Tror att hemligheten sitter i kokosoljan. 🙂

8 Comments
 1. Ser att du bara använde en knivsudd lakritspulver i receptet så det är ju lugnt men det kan vara bra att veta att man ska vara lite försiktig med lakrits så man inte överdoserar eftersom det kan vara farligt för hjärtat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.