Citron- och marängpaj

citron-och-mar-C3-A4ngt-C3-A5rta-3--300x225 - Citron- och marängpaj

En höjdare igår var att sitta i solen på vår altan och fika nybakad paj. Vi hade närmaste släkten här och jag hade bakat en citron- och marängpaj. Den blev en härlig kombination mellan syrligt och sött och serverades med vaniljsås. Här kommer receptet.

Citron- och marängpaj
en stor paj eller två små

Mördeg:

300 gram kallt smör
8 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 ägg
1 msk vatten (om det behövs)
Lemon Curd:
6 citroner
4,5 dl strösocker
150 gram smör
7 msk majsstärkelse
5 ägg
5 äggulor
Maräng:
5 äggvitor
Saften från en halv citron
1 dl strösocker

citron-och-mar-C3-A4ngt-C3-A5rta-1- - Citron- och marängpaj
Mördeg:
Nyp ihop kallt smör med mjöl och florsocker. Tillsätt äggen och arbeta samman degen så att den precis går ihop. Tillsätt vatten om det behövs. Plasta in degen och låt den vila i kylen i åtminstone en halvtimme.
Lemon Curd:
Skölj och riv av skalet på citronerna. Koka upp saften och skalet från citronerna tillsammans med strösocker och smör. Blanda ut majsstärkelsen med lite vatten eller citronsaft som finns kvar. Rör ner detta i den varma vätskan. Ställ av från spisen en stund.
Vispa ihop ägg och äggulor. Rör ner äggen i citronvätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under vispning tills krämen tjocknar. Häll krämen i en kall skål och låt svalna. 
citron-och-mar-C3-A4ngt-C3-A5rta-2- - Citron- och marängpaj

Maräng och montering:

Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut mördegen, fyll en pajform och frys in den en stund.

Pensla botten på det frysta pajskalet med uppvispat ägg och täck kanterna med folie så att de inte sjunker ner. Förbaka i ugnen i ca 10 minuter.

Fyll pajskalet med Lemon Curd. Lägg eventuellt på mer pajdeg i form av ett rutmönster ovanpå. Ställ in i ugnen i ytterligare 10 minuter.

Höj ugnstemperaturen till 250 grader och grill. Vispa äggvita, citronsaft och socker till ett fast skum. Spritsa eller bred marängen över pajen och grädda marängen i mitten av ugnen i några minuter. Håll koll på marängen för det kan gå snabbt! För mig tog det bara 1 1/2 minut igår.

citron-och-mar-C3-A4ngt-C3-A5rta-4- - Citron- och marängpaj

Resultatet: en god och mäktig paj som räcker till många!

2 Kommentarer
  1. Citronpaj är inte illa! Din ser fantastisk ut, precis som du!Önskar dig en skön annandag påsk! Varm kram från mig!❤️/www.angel19.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.