När vi firade midsommarafton i fredags njöt vi av en somrig och fräsch jordgubbscheesecake till fikat. Jag hade bakat den några dagar tidigare och haft i frysen. När vi skulle ge oss iväg på vår husvagnstur över midsommarhelgen packade jag in den i husvagnens kyl, redo att plocka fram på midsommarafton. Här får du mitt ljuvliga jordgubbscheesecake recept.
Jordgubbscheesecake recept
Det här är en galet god och lyxig jordgubbscheesecake med smulig botten av Digestivekex. Den går smidigt att förbereda dagen eller några dagar innan och jag tror att alla som får smaka den tycker att den smälter i munnen.
Tänk på att den alltid måste stå några timmar i kylen att stelna innan den serveras.
ca 12 bitar
- 250 gram Digestivekex
- 100 gram smör
Fyllning
- 4 gelatinblad
- 2 ägg
- 200 gram färskost
- 2 dl crème fraiche, 34 % fett
- 2 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1/2 liter jordgubbar
Garnering
- 1/2 liter jordgubbar
Gör såhär:
Smält smöret. Smula sönder kexen och blanda dem med det smälta smöret till en smulig blandning. Tryck ner smuldegen i botten på en springform, ca 24 cm, klädd med bakplåtspapper i botten.
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 10 min. Dela äggen i gulor och vitor i två separata skålar.
Blanda ihop äggulor, färskost, florsocker och vaniljsocker till en slät smet. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör ner dem försiktigt i smeten.
Värm långsamt upp crème fraiche i en kastrull utan att den kokar. Ta bort den från värmen och rör ner gelatinbladen och låt dem smälta ner i crème fraichen. Låt blandningen svalna något och häll sedan ner den i färskostsmeten under omrörning.
Mosa jordgubbarna och rör ner dem i smeten.
Häll ut hela fyllningen på kaksmulorna i formen.
Skär resten av jordgubbarna i mindre bitar. Lägg ut dem på smeten. Låt några sjunka ner. Täck över kakan med plastfolie och ställ den i kylen att stelna i minst 4 timmar. Om du ska äta kakan först om några dagar kan du ställa in den i frysen.
Jag valde att dekorera vår jordgubbscheesecake med ytterligare ett gäng jordgubbar. Det blir fint att dela dem i halvor och låta de gröna bladen vara kvar.
Vi njöt av denna cheesecake i strålande sol intill Mälaren i Mariestad. Verkligen inte fel, kan jag lova!
Fler goda recept med jordgubbar:
- Somrig frukost med svenska jordgubbar
- Tysk cheesecake med jordgubbar
- Jordgubbar på smörgås – älskar det!
- Vit chokladkladdkaka med jordgubbar