En ljuvlig cheesecake med jordgubbar

När jag bodde i Tyskland och jobbade som au-pair på en bondgård fick jag lära mig många nya recept, både på maträtter och bakverk. Familjen jag bodde och jobbade hos var en typisk bondefamilj med stort, rustikt kök och där alla måltider åts hemma på gården. Fastän det nu är över 15 år sedan jag bodde där finns det vissa kakrecept som jag fortfarande bakar ibland. Ett av dem är den tyska cheesecake – eller Käsekuchen – som jag gjorde i påskas och som ni nog såg skymta i det här inlägget när jag skrev om vår påskbuffé. Här och nu tänkte jag dela med mig av receptet på den goda cheesecake, som jag serverade med jordgubbar.

Tysk cheesecake med jordgubbar

Tysk cheesecake med jordgubbar

Mördeg:

 • 5 dl vetemjöl
 • 1 msk bakpulver
 • 1 1/2 dl strösocker
 • 1 msk vaniljsocker
 • 150 gram rumsvarmt smör
 • 2 ägg

Fyllning:

 • 500 gram kvarg
 • 2 ägg
 • 1 3/4 strösocker
 • 1 msk vaniljsocker
 • 150 gram rumsvarmt smör
 • 3 msk saft från en citron
 • marsánpulver, motsvarande mängd som till 0,5 liter vaniljsås

Tysk cheesecake med jordgubbar

Gör så här:

Rör ihop ingredienserna till mördegen. Ta hälften av den och tryck ut på botten av kanterna av en form med löstagbar kant.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Häll i formen.

Fördela resten av mördegen i form av runda bollar och/eller avlånga pinnar.

Ställ in i ugnen på 175 grader i 60 minuter.

Tysk cheesecake med jordgubbar Tysk cheesecake med jordgubbar

Denna tyska cheesecake är god att äta som den är, men det blir ett extra prick över I:et att servera den med jordgubbar eller andra bär.

Tysk cheesecake med jordgubbar Tysk cheesecake med jordgubbar

När jag bodde i Tyskland var denna kaka den yngsta dotterns absoluta favoritkaka. Hon var då två-tre år och alltså i samma ålder som min Smilla är nu. Sedan jag flyttade hem igen från Tyskland har jag bakat den många gånger och nu är det istället mina barn som älskar den. Kul att en kaka kan glädje så många barn (och vuxna)!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.