När jag kom hem i morse efter att ha promenerat med Wilmer till förskolan och tillbaka så kände jag för att hänga inomhus. Det är molnigt ute idag och regnet hänger lite i luften. Så vad passar inte bättre då än att baka kakor? Jag har den senaste tiden varit lite sugen på några olika sorter så två sorters kakor och en paj fick det bli idag.
De Chocolate Chip Cookie Woopies, som du ser på bilderna har jag bakat förut och vet att de är riktigt goda och chokladiga. Receptet kommer från Leila Lindholm och jag följde det nästan rakt av.
Chocolate Chip Cookie Woopies
ca 12 kakor
Kakor:
- 100 g mjukt smör
- 1 dl strösocker
- 2 msk ljus sirap
- 2 1/4 dl vetemjöl
- 1/2 tsk bikarbonat
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk malen kardemumma
- 100-150 g mörk eller ljus kvalitetschoklad (jag tog både och)
Peanutbutter frosting:
- 1 dl mjukt jordnötssmör
- 4 dl florsocker
- 4 msk kakao av god kvalitet
- 2 tsk vaniljsocker
- 150 g philadelphiaost
- 1 msk varmt kaffe
Jag har tidigare läst om Sofia och de kolakakor med solroskärnor som hon brukar baka. De låter och ser väldigt goda ut enligt hennes beskrivning så dessa kakor testade jag att baka idag.
Kolakakor med solroskärnor
ca 25-30 kakor
- 200 gram rumsvarmt smör
- 2,5 dl ljust muscovadosocker
- 4 msk ljus sirap
- 2,5 dl vetemjöl
- 2 dl grahamsmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljpulver
- 1,5 dl solroskärnor
Sätt ugnen på 175 grader. Rör rumsvarmt smör och socker poröst. Jag använde min Kitchen Aid, men fungerar lika bra med elvisp. Tillsätt sedan sirap och rör om. Ha i båda mjölsorterna, vaniljpulver och bakpulver. Rör om igen till en klumpig massa. Tillsätt solroskärnor på slutet och rör kvickt ihop degen. Detta för att solrosfröna ska behållas så hela som möjligt.
Rulla sedan bollar av degen och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Se till att ha lite mellanrum mellan kakorna. Platta till dem något med en gaffel. Grädda i ugnen i 12-15 minuter.
Resultatet blir kolakakor med krispiga kanter och segt innehåll. Jag har inte testat dem ännu, men så som det luktar i köket nu kan de inte ha blivit annat än goda.
Rabarbern frodas verkligen i vårt trädgårdsland så jag svängde även ihop en rabarberpaj. Annars kan man göra dessa godingar om man behöver använda sin rabarber till något! Receptet jag körde var ett klassiskt smulpajsrecept.
Rabarbersmulpaj
- 8-10 stjälkar rabarber
- ½ msk potatismjöl
- 1-2 tsk malen kanel
- 4 msk strösocker
- 2 dl havregryn
- 2 dl vetemjöl
- 3/4 dl strösocker
- 150 gram smör
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och skär rabarbern i skivor. Blanda rabarber, potatismjöl, kanel och socker i en ugnssäker form. Blanda havregryn, vetemjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret, skuret i bitar och arbeta ihop till en smulig deg. Fördela degen över rabarbern. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Mmmm, den blir god att äta av ikväll tillsammans med lättvispad vaniljsås!