Den här helgen har varit en riktig julfikahelg, precis som sig bör så här i lucia- och adventstider. Igår var vi på luciafika hos en kompis till mig och idag har vi precis kommit hem från att ha varit hos min syster på julfika. Inspirerad av dessa mysiga fikastunder så har jag också bakat kakor själv. Så goda kakor och julgodis har vi inte lidit brist på!
Kompisen Linda och hennes familj hade redan köpt gran och klätt den, griljerat skinka samt bakat pepparkakor, lussebullar och gjort kola. Vi fick mumsa på allt det goda när vi var där igår.
Hos syster idag bjöds vi på glögg kaffe, pepparkakor, rocky road och en saffranskladdkaka med citronfärskost och lingon. Så mycket gott!
Och själv har jag bakat pepparkakscookies – alltså kakor med pepparkakssmak. Ni vet sådana där sega och goda cookies med bitar av choklad i. Har varit sugen på det i flera dagar och har tänkt att det vore gott att göra sådana med smak av pepparkaka. Och det var så gott som jag trodde!
Gjorde en stor sats med många kakor. Fungerar ju såklart att göra halva denna sats om man vill. Kan tänka mig att det skulle vara gott att ha bitar av nötter eller mandel i dessa kakor. Och kanske russin också. Vill du så testa att ta lite mindre av chokladen och ha i nötter, mandlar eller russin också.
Pepparkakscookies
30 stora kakor
- 500 gram rumsvarmt smör
- 1 tsk salt
- 2 dl strösocker
- 3 dl farinsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk kanel
- 2 tsk pepparkakskryddor
- 2 ägg
- 9 dl vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 300 gram choklad (jag tog både mörk, mjölk- och vit choklad)
Vispa smör, salt, socker, farinsocker, vaniljsocker, kanel och pepparkakskrydda krämigt. Tillsätt äggen och vispa lite till.
Rör ner vetemjöl med bikarbonat och forma till en deg, tillsätt grovhackad choklad.
Forma degen till en rulle, plasta in och låt den vila i kylen någon timme.
Sätt ugnen på 175 grader. Forma bollar av degen och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda kakorna gyllene 12-15 minuter.
Låt svalna och njut till kaffe eller ett glas med kall mjölk.