Bananbröd – recept

bananbröd (5)

Jag älskar bröd och allra godast är det som är hembakt. Kanske just för att det inte händer att jag bakar bröd lika ofta som jag köper det. Eftersom det trots allt tar lite tid att baka är jag lite för bekväm för att låta bli köpebrödet. Och inget fel med det – finns ju massor med bra alternativ i brödhyllan! Men så finns det ju matbröd som går riktigt snabbt att göra och som inte ens behöver jäsa. Ett sådant gjorde jag härom dagen. Det blev ett saftigt och gott bananbröd.

bananbröd (4)

Det här saftiga brödet innehåller – som ni förstår av namnet – bananer. De tillsammans med solrosfrön och hasselnötter ger brödet en god smak och en skön textur. Jag älskar bröd med frukt och nötter i så det här brödet var lätt att gilla!

bananbröd (6)

Receptet kommer från en Buffé-tidning från ICA och jag har mumsat på det varje dag sedan jag bakade det. Kompisen Moa, som hälsade på mig i torsdags, fick också smaka av det och gav tummen upp.

Det kräver en timme i ugnen så det kanske inte är ett bröd att slänga ihop nu till lördagsfrukosten. Men varför inte baka det senare idag och njuta av vid en härlig långfrukost eller brunch imorgon?!!

bananbröd (7)

Bananbröd

en limpa

 • 2 dl havregryn
 • 2 msk vetekli
 • 3 dl rågsikt
 • 1 dl solrosfrön
 • 1 dl hasselnötter
 • 2 tsk bikarbonat
 • 1 tsk salt
 • 2 bananer
 • 1 msk honung
 • 2 1/2 dl naturell yoghurt

Blanda de torra ingredienserna. Mosa bananerna. Tillsätt dem samt honung och yoghurt. Blanda alltsammans noggrant. Smörj en avlång kakform och häll i smeten.

Grädda i 200 grader i 50-60 minuter. Stjälp upp på galler och låt svalna under bakduk.

bananbröd (8)

bananbröd (9)

bananbröd (10)

Underbart god frukost med bananbröd med ost, skinka, gurka och kokt ägg!

6 Comments
 1. Mitt bröd blev väldigt ljust i förhållande till din bild och inte lika fast inuti (lite kletig av bananerna) Märkte i efterhand att jag hade glömt bikarbonat. Kan det ha spelat roll?

  1. Alla har vi ju lite olika ugnar och jag kan tänka mig att det antagligen hade med det att göra, att din ugn är annorlunda än min. Gissningsvis skulle ditt bröd ha varit inne lite längre i ugnen. Bikarbonatens funktion är att få brödet att jäsa så jag tror inte att det har med kletigheten i brödet att göra.

   Hoppas att det smakade gott ändå!

Leave a Reply

Your email address will not be published.