Vår basilikaodling

Jag måste säga att jag är väldigt nöjd med de basilikaplantor som vi har fått till i år. Fram tills för några dagar sedan har vi haft dem inomhus och där i fönstret har de fått växa sig stora. Härom dagen tog vi ut dem och planterade dem i odlingslandet. Känns som att nu kan det väl ändå inte vara någon risk för frostnätter längre? Än så länge verkar de i alla fall trivas bra utomhus!

egen-basilikaodling

Jag sådde fröer i ganska så många små krukor i våras så de fyllde upp både det lilla växthuset och en bricka. Alla dessa basilikaplantor har alltså fått komma ut nu.

I pallkragen tillsammans med gräslöken och persiljan fick de vara. Visade sig att de fick plats ganska så precis och det känns passande att ha alla örter samlade på ett ställe.

DSC01976

Här har vi dem, fina och frodiga. Jag älskar att bara gå förbi och lukta på dem!

Igår plockade vi av ett rejält gäng med basilikablad och gjorde pesto på dem.

DSC01971

Den gröna peston åt vi tillsammans med grillad kyckling, ugnsrostade potatisar och aubergine samt grönsaker. Igår hade vi besök och smaskade på detta i trädgården medan grillen gick varm. Idag fanns det rester kvar av det, som jag glatt smaskade på.

Just basilikapesto skulle jag kunna äta varje dag, året om. Men det vore ju kul med lite variation. Basilika tillsammans med tomater och mozarella är ju en klassiker. Men vad kan man göra mer med basilika? Någon som har ett tips?

Läs här om att odla basilika på annat sätt.

4 Comments
  1. Röstirullar!
    Riv potatis som du trycker ut tunt på ett smörat bakplåtspapper.Strö på salt, hackad basilika och riven vb-ost och rulla ihop som en rulltårta. In i ugn 20min på ca 200’C och sen, njut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.