Julbak i juletid

Att fixa och dona inför julen är så galet mysigt. Igår kom min syster över till oss på julbak och hon, jag och barnen bakade en del inför julen. Det finns så mycket gott att baka till jul, men det går inte att göra allt. Så det som vi gjorde får nog räcka. Om jag inte får för mig att svänga ihop någon kola eller kanske pepparkaksmuffins i veckan.

Julfika

Att baka tillsammans är i vilket fall dubbel glädje. Wilmer var duktig och hjälpte till. Eller det var nog snarare min syster som var duktig på att instruera honom. Vi spelade julmusik och så fikade vi allt gott på eftermiddagen.

julbak

Jag gjorde Rocky Roads, min absoluta favorit när det kommer till julgodis.

rocky road

Förra året gjorde jag dem med nougatsmak och krispiga flingor i. Men i år fick det bli en mer klassisk variant med jordnötter, pistagenötter och Dumlekola. Älskar’t! Och så bakade jag lussekatter medan syster och Wilmer gjorde syltkakor med smak av saffran

julbak

julbak

… och ljuvligt goda frallor, som vi smaskade på till kvällsmaten.

Julbak och julfika i juletid är helt underbart. Men finns det de som inte får fira jul alls. Det är vad dagens Everyday Stories-lucka handlar om.

 

Everyday stories julkalender

Julkalender Läkarmissionen

Julklappar som förändrar framtiden:

Hos Läkarmissionen.se hittar du julgåvor som verkligen kommer till nytta. Här är tre exempel:

Stöd till Panzisjukhuset, 60 kr

När allvarligt undernärda barn klarar av att äta själva är den värsta krisen över. Ge en julgåva som hjälper utsatta familjer i östra DR Kongo.

Skoluniform, ryggsäck och skor till Honduras, 100 kr

För de fattigaste familjerna, där föräldrarna själva ofta är analfabeter, är kostnaden för skoluniformer och material ett stort problem. Med skolpaketet ser du till att barn från slumområden i Honduras huvudstad Tegucigalpa kan börja skolan. Bristen på skolgång och utbildning gör att det är svårt för människor att ta sig ut fattigdom, därför är stöd till utbildning den bästa ”hjälp till självhjälp” som du kan ge.

Griskulting till Nicaragua, 250 kr

Deltagarna i projektet är oftast ensamstående mammor som också går kurser för vuxna analfabeter. Grisuppfödningen ger dem en möjlighet att tjäna ihop pengar till skolavgifter, sjukvård och andra viktiga saker.

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. Tack vare gåvor från privatpersoner i Sverige kan man varje år förmedla omkring 100 miljoner kronor till hjälpinsatser i fyra världsdelar.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.