Något jag gör ofta är hemmagjord pesto och allra helst gör jag basilikapesto. Älskar att äta pesto till kyckling, lax, vegetariskt och pasta. En god pesto kan lyfta vilken måltid som helst och jag tröttnar aldrig. Nu senast gjorde jag en basilikapesto med gröna bondbönor. Bondbönan är en art i familjen ärtväxter och jag kallar den därför för en ärtpesto basilika.
Förutom att mixa ihop till denna goda pesto kokade jag spagetti och stekte bitar av kyckling tillsammans med champinjoner och röd paprika. Jag toppade måltiden med riven parmesanost och rostade solrosfrön och åt allt detta goda tillsammans med körsbärstomater och bladspenat. Alltså, hur gott!
Ärtpesto basilika
en stor burk
- 1 dl solrosfrön
- 2 krukor färsk basilika
- ca 1 dl kokta gröna bondbönor
- 1 vitlöksklyfta
- ca 50 gram Grana Padano
- 1-2 dl olivolja
Börja med att rosta solrosfröna i en torr stekpanna. Håll koll så att du inte bränner vid dem.
Lägg solrosfrön, basilikablad, bondbönor, riven vitlöksklyfta, riven Grana Padano och olivolja i en mixer och börja mixa. Tillsätt mer olivolja om peston är för torr.
Smaka av med svartpeppar och salt.
Denna burk med pesto räcker för ett antal portioner, beroende på hur mycket man tar av den. Jag älskar att slösa med mycket pesto till min pasta eller kyckling så den brukar gå åt ganska snabbt.
Testa att göra ärtpesto basilika! Eller gör en vanlig basilikapesto alternativt ärtpesto utan basilika. Alla är lika goda!