Några av er kanske minns att jag till Nationaldagen gjorde en magiskt god cheesecake med rabarberkompott och hallon? Det var för att fira min pappa på sin födelsedag som jag gjorde den och vi fikade av den under ett äppelträd i samband med att Nationaldagen firades vid Görvälns Slott.
Nu när det närmar sig Midsommar tycker jag att det passar sig att jag delar med mig av receptet. Om du inte har bestämt vad du ska göra för midsommartårta ännu tycker jag att du ska satsa på den här. Denna cheesecake är fräsch, syrlig och söt på samma gång och är en av de mest somriga cheesecakes jag någonsin har ätit.
Vill man så går det bra att göra denna cheesecake några dagar i förväg. Förvara den då i frysen och plocka fram den för att stå i kylen ett halvt till ett dygn innan servering. Så, nu får ni receptet på godaste midsommartårtan 2017!
Midsommartårta – en cheesecake med rabarberkompott och hallon
Botten:
- 100 gram hasselnötter
- 2 ägg
- 1 dl strösocker
- smör till formen
Rabarberkompott:
- 1 gelatinblad
- 250 gram rabarber
- 1 msk vatten
- 1 msk flytande honung
- 1/2 dl strösocker
- 1 dl hallon
Fyllning:
- 4 gelatinblad
- 2 ägg
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl strösocker
- 400 gram färskost (t ex Philadelphia)
- 1 tsk vaniljsocker
Garnering:
- 1 rabarberstjälk
- 250 gram färska hallon
- finrivet skal från en lime
Botten:
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj kanterna med smör.
Mixa hasselnötterna i en matberedare till ett fint smul. Vispa ägg och socker fluffigt. Vänd ner de mixade nötterna och häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.
Rabarberkompott:
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Ansa och skiva rabarbern. Lägg den i en kastrull med vatten, honung och socker. Koka på svag värma tills rabarbern mjuknar. Tillsätt hallonen och låt koka ihop. Ta kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladet och rör ner i kompotten. Låt svalna.
Fyllning:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Separera äggen. Vispa äggvitan till ett vitt skum med elvisp. Vispa grädden. Vispa äggulor och socker fluffigt. Vispa ner färskost och vaniljsocker i ägg- och sockersmeten.
Lyft upp gelatinbladen och smält dem försiktigt i en kastrull. Vänd ner dem i färskostblandningen och vispa ihop. Vänd ner den vispade grädden och sedan äggvitorna och rör om försiktigt.
Häll fyllningen i formen. Ringla över kompotten. Ställ cheesecaken i kylen i minst sex timmar alternativt i frysen.
Garnering:
Strimla rabarberstjälken med en osthyvel och lägg i kallt vatten. Ställ in i kylen i minst 30 minuter.
Strax innan servering garnerar du cheesecaken med färska hallon, rabarberstrimlor samt rivet limeskal.
Nu hoppas vi på en lika fin och solig midsommarafton som vi hade på nationaldagen och att vi kan sitta ute och äta midsommartårtan!
Receptet på cheesecaken är hämtat från ICA´s Buffé-tidning.
Jag avslutar inlägget med några fler bilder från vår Nationaldag vid Görvälns Slott, en dag då sommaren verkligen levererade:
Om du vill veta vad vi gjorde senare den kvällen så kika här.