Är det någon som möjligen har missat att det är Kanelbullens Dag imorgon? Av alla temadagar som finns så känns denna som den allra mest kända och visst är det härligt att få fira med något så gott som kanelbullar?!
När jag och barnen kom hem från det här eventet i söndags ställde vi oss och bakade just detta goda fikabröd. För när det vankas Kanelbullens Dag vill man ju att det ska finnas av det i frysen!
Jag har bakat kanelbullar efter samma recept i många år och vill minnas att det var min mamma som gav mig receptet för länge sedan. Hemligheten med mina kanelbullar är kardemumma i degen och mycket smör i fyllningen. Nu är det ingen hemlighet längre!
Kanelbullens Dag och recept på kanelbullar
Deg:⠀
50 g jäst, för söta degar⠀
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
knivsudd salt
3 tsk malen kardemumma
ca 11-13 dl vetemjöl
Fyllning:⠀
150 g smör⠀
1,5 dl strösocker⠀
1,5 msk kanel⠀
⠀
Pensling och garnering:⠀
1 st ägg⠀
pärlsocker
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken. Rör om och låt det bli fingervarmt, dvs 37 grader. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten.⠀
Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om. Arbeta in vetemjölet i degen. När degen är mjuk och smidig och släpper bunkens kanter är den klar. ⠀
Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakhandduk ca 30-45 min.⠀
Mät upp smör, strösocker och kanel i en bunke. Låt stå framme i minst 20 minuter i rumstemperatur så att smöret blir mjukt. Rör ihop.
När degen jäst färdigt, häll upp den på ett mjölat bakbord. Knåda degen och dela den i fyra delar. Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta. Bred på en fjärdedel av fyllningen på varje degplatta och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och snittytan uppåt. Låt jäsa under bakhandduk 30-45 min.
Vispa upp äggen och pensla bullarna. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200°C i 10-12 minuter tills bullarna fått fin gyllenbrun färg.
Barnen var med och hjälpte till vid momentet kavla ut deg och breda på fyllning. Jag tror att de tyckte att bullarna smakade extra goda på grund av att de hade varit med och hjälpt till.
Jag tog med mig ett gäng bullar till jobbet och resten har vi som sagt i frysen, redo att ta fram när det vankas Kanelbullens Dag eller något annat att fira.
Om du vill variera dina kanelbullar kan jag tipsa om att baka kanelbullar i form!
Bullar är min akilleshäl.. speciellt nybakta med mjölk… Finns det nått godare??
Visst är det underbart! <3
Åh, herregud vad sugen jag blev på typ 10 (!) 😮 varma kanelbullar och kall mjölk! Haha! 😛
Kram M
Låter härligt!
Kram
Så gott det är med kanelbullar!
Ja men visst är det!