Påsktårta choklad – en helt magisk Snickerstårta

I samband med att jag bakade påskens kanske godaste tårta någonsin passade jag på att uppdatera inlägget med recept på Snickerskladdkaka med nya bilder. Klicka på länken så får du se den fina kladdkakan utan påskpynt.

Påsktårta choklad – en Snickerstårta

Just denna härliga kladdkaka var den kaka jag använde som grund i den påsktårta som jag bakade till lördagens påskbjudning. Dekorerad med ännu mer choklad samt godisägg blev den till en väldigt fin påsktårta.

Jag valde att göra själva kakan lite annorlunda denna gång och eftersom den blev så god och lyckad delar jag med mig av det exakta receptet här.

Påsktårta – recept på en Snickerstårta

Kaka:

  • 100 gram smör
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 50 gram choklad, mörk
  • smör till formen

2 dl salta jordnötter

Hemkokad kola:

  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 1,5 dl strösocker
  • 20 gram smör

Choklad till tårtdekoration:

  • 200 gram mjölkchoklad
  • 100 gram mörk choklad
  • påskägg av choklad

Kakan:

Sätt ugnen på 150 grader.

Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt och rör ner det smälta smöret. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.

Fyll smeten i en smord kakform med löstagbara kanter. Stick i grovt brutna chokladbitar i kakan.

Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.

När kakan har svalnat något strör du över rejält med jordnötter över den.

Den hemkokta kolan:

Koka upp alla ingredienser utom smöret till 115 grader. Ställ av från plattan och klicka i smöret samt blanda om till en blank, fin smet. Häll smeten över kakan och jordnötterna och se till så att jordnötterna ligger jämnt fördelat när kolan är på plats. Låt stelna i kylen.

Chokladen:

Smält mjölkchokladen över vattenbad. Lossa kanten från springformen och bred över chokladen över hela kakan. Låt stelna.

Fortsätt att smälta choklad över ett vattenbad, men välj nu en mörkare choklad. Bred ut ett ark med bakplåtspapper på köksbänken och ringla över den smälta chokladen med en tesked till fina mönster. Tänk att det ska bli formationer som håller ihop när chokladen har stelnat så att du kan pynta tårtan med dem.

Innan servering garnerar du tårtan med den mörka chokladen samt godisägg. Njut!

Denna ljuvliga påsktårta var verkligen magisk att njuta av tillsammans med kaffe på Påskafton. Vi åt den inte direkt efter den stora påskbuffén och det var nog bra eftersom den är väldigt mäktig.

Dagen efter när vi var fikasugna på eftermiddagen njöt vi av påsktårtan tillsammans med vaniljglass. Det var om möjligt ännu godare!

Som ni förstår behöver man ju inte göra denna chokladtårta just till påsk. Ta bort dekorationen och du kan servera denna snickerstårta när som helst på året!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.