Om du läste mitt inlägg förra veckan om hur du blir expert på något på 10 000 timmar såg nog den toscakaka som fanns med i det inlägget. Den kakan blev väldigt god och jag vill därför dela med mig av det receptet här.
Toscakaka recept
Ingredienser till kakan:
- Smör och ströbröd till formen
- 100 gram smör
- 2 ägg
- 1 1/2 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 dl mjölk
Ingredienser till glasyren:
- 100 gram smör
- 1 dl strösocker
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk mjölk
- 100 gram mandel
Gör så här:
Kakan: Sätt ugnen på 175˚C. Smörj en springform med smör och pudra in den med ströbröd.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver. Blanda ner mjölblandningen, det smälta smöret och mjölken i smeten. Häll smeten i formen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
Glasyren: Medan kakan är i ugnen gör du glasyren. Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Värm under försiktig omrörning tills allt blandat sig och tjocknat.
Ta ut kakan ur ugnen och häll glasyren över den samt bred ut den. Flytta upp gallret till mitten av ugnen. Grädda toscakakan i ca 15 minuter eller tills glasyren fått färg.


Att duka fram denna toscakaka i trädgården är magiskt. Ett tips är att servera den med lättvispad grädde och hallon. Mums alltså!