För några veckor sedan hade jag ett gäng tjejkompisar hemma på middag hos mig. Det var gänget från gymnasietiden och det var alldeles för länge sedan vi sågs senast. För några år sedan hade vi middag hos varandra regelbundet, men så kom Corona och vi gjorde en paus i våra middagar. Nu med den middag jag bjöd in till hoppas jag att vi är igång igen med bättre regelbundenhet av våra middagar. För det är så trevligt att ses!
På middagen bjöd jag på min goda fisksoppa med aioli, serverat med surdegsbaguette. Jag älskar verkligen denna saffransdoftande fisksoppa och vill därför dela med mig av receptet på den till dig här.
Fisksoppa med aioli – recept
4 portioner
Fisksoppa
- 400 gram torsk
- 400 gram lax
- 1 purjolök
- 1 msk smör
- 1-2 vitlöksklyftor
- 2 tsk tomatpuré
- salt
- 1 tsk timjan
- 1 tsk basilika
- 2 1/2 dl vitt vin
- 1 1/2 buljongtärning
- 2 1/2 dl matlagningsgrädde
- 1 dl créme fraiche
- 4-6 dl vatten
- 1 paket saffran
- 300 gram räkor med skal
Aioli
- 1 äggula
- 1 tsk fransk senap
- 1 1/2 dl majs-/ rapsolja
- 1 tsk vinäger
- 1 dl créme fraiche
- 1 1/2 tsk tomatpuré
- 1/2 krm cajennpeppar
- en uns med salt
- 3-4 vitlöksklyftor
Börja med att laga fisksoppan. Hacka purjolöken och pressa vitlöken. Fräs dem tillsammans med tomatpurén och kryddorna i smöret. Tillsätt vin och buljongtärning. Låt koka i två minuter.
Häll i grädde, créme fraiche, vatten och saffran. Låt koka i 15 minuter.
Lägg i fisken, skurna i ca 5 cm stora bitar. Sjud i ca sju minuter. Smaka av.
Ta bort soppan från värmen och lägg i de skalade räkorna. Servera så snart som möjligt!
Se till att alla ingredienser till aiolin är rumsvarma innan du börjar tillreda den. Aiolin gör du genom att först röra samman äggula och senap. Häll sedan i en tunn stråle av oljan medan du vispar med elvispen. Vispa vidare med elvispen tills du har en jämn och fluffig majonäs. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör om. Smaka av med salt och peppar.
Servera gärna din fisksoppa och aioli med surdegsbaguette och smör, som jag gjorde. Kan lova att det bli succé!