När äldsta dottern bjöd in till kalas för sina kompisar för några veckor sedan bakade vi en regnbågstårta och bjöd på. Kompisarna var väldigt imponerade av de fina färgerna inne i tårtan och verkade också tycka att den var god. Ofta är ju en regnbågstårta gjord med smörcréme som fyllning och garnering. Denna variant är istället gjord på vanliga tårtbottnar likt sockerkaka, fylld med vaniljcréme och sylt samt garnerad med vispgrädde.
Den här regnbågstårtan lämpar sig väldigt bra på barnkalaset eller dopet. Men vill du bjuda på den vid en annan typ av fest går det också bra. Här får du receptet.
Regnbågstårta recept
Tårtbotten:
- 5 ägg
- 2 1/2 dl socker
- 1 dl vetemjöl
- 1 1/2 dl potatismjöl
- 1 1/2 tsk bakpulver
- gelfärger i gult, rött och blått
Fyllning och garnering:
- 2 dl vaniljcréme (jag gjorde min av Marsanpulver)
- 4 dl vispgrädde
- 1 dl hallonsylt
- regnbågsströssel


Sätt ugnen på 175°C. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp i minst tre minuter. Se till att smeten är fluffig och vit innan du har vispat klart.
Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Rör runt försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
Häll upp smeten i fem lika stora skålar. Det är viktigt att du får lika mycket smet i varje skål. Droppa i lite gelfärg i varje skål så att du får olika färger på de fem smetarna. Droppa och rör runt tills du är nöjd med färgen. Blanda ordentligt tills du får en jämn färg. Jag hade en gul, en röd och en blå färg. För att få fem olika färger på smetarna kan du göra på detta sätt:
- gul gelfärg till en smet för en gul smet
- blå gelfärg till en smet för en blå smet
- lite röd gelfärg till en smet för en rosa smet
- blå och röd gelfärg till en smet för en lila smet
- gul och blå gelfärg till en smet för en grön smet
Ta fram fem lika stora formar. Antingen om du har springformar med en diameter på 15-20 cm eller så tar du aluminiumformar med samma mått.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Kontrollera med provsticka att kakorna är helt torra. Låt dem svalna helt.


Så är det dags att fylla och garnera tårtan. Ta fram ett tårtfat. Lägg en tårtbotten i taget på det. Mellan varje tårtbotten breder du ut antingen vaniljcréme eller hallonsylt. När du har lagt på den femte och sista tårtbotten breder du vispad grädde över och runt hela tårtan. Häll slutligen över regnbågsströssel.

Visst blir denna tårta fin?!
Vi valde att ha färgglada ljus i för att matcha med regnbågstemat.



Jag gillar denna tårta då den inte är lika mäktig som den traditionella regnbågstårtan med smörcréme är. De allra flesta gillar ju vanlig gräddtårta så detta känns som ett säkert kort på barnkalaset.
Hoppas att du testar att göra denna tårta!