Mozarellasallad med tomat och basilika

En sallad som uppskattas av många och som är enkel att göra är mozarellasallad med tomat och basilika. Servera den till en pastarätt, till kyckling eller kött.

Tomater och basilika från växthuset
Tomater och basilika från växthuset

Vi har de senaste månaderna haft lyxen att kunna plocka egna tomater och egen basilika direkt från växthuset. Nu i oktober börjar det ta slut på tomater och basilikaplantorna ser lite ledsna ut. Men jag är tacksam för alla de månader vi har kunnat skörda detta närodlade!

Mozarellasalladen blir extra god med närodlade råvaror, men om man inte har möjlighet till det fungerar det såklart att köpa i butiken. Här kommer mitt recept på mozarellasallad.

Mozarellasallad med tomat och basilika – recept

Räcker till ca 4 portioner

  • 1 kruka basilika
  • 4 tomater
  • 1 mozarellaost
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar

Skölj basilikan och tomaterna. Ta loss bladen från basilikaplantan och lägg dem i en skål. Skär tomaterna i skivor och lägg dem över basilikan. Skär också mozarellaosten i skivor och toppa salladen med dem. Avsluta genom att ringla över olivolja, strössla över flingsalt samt dra ett gäng varv med svartpepparkvarnen.

Tomat- och mozarellasallad

En stor favorit för min del är att äta en sådan här sallad tillsammans med spagetti och basilikapesto. Kan vara gott att även ha kyckling till. Dessa smaker passar så fint tillsammans. Kolla in detta recept på pasta pesto, som är ett liknande sådant.

Ett annat passande tillfälle att äta denna mozarellasallad på är när du bjuder på en plockmat middag. Kolla in vår version av en sådan middag via länken. Där har mozarellasalladen med tomat och basilika en given plats.

Visste du förresten detta om mozarellaosten?

Mozzarella är en färskost från Italien och används ofta i det italienska köket. Den kan göras på pastöriserad eller opastöriserad mjölk och den kommer antingen från vattenbuffel eller ko. En mozzarella gjord på opastöriserad mjölk från vattenbuffel kallas mer specifikt för Mozzarella di latte di bufala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.