Jag valde ju att bara göra en massa härliga saker på min födelsedag igår. Även kvällen var härlig eftersom familjen var samlad och vi åt en god plockmat middag. Dessutom firade de mig med så mycket kärlek, kramar samt fina presenter och teckningar. Blev alldeles rörd!
Här vill jag dela med mig av det vi åt av som plockmat igår. Låt dig inspireras!
Härlig plockmat – mina tips
Konceptet plockmat är så härligt, tycker jag. Just att duka fram många olika smårätter och tillbehör gör att alla hittar något de gillar att äta samt så sitter man länge och njuter av maten. Vår plockmat igår bestod av pasta med olika goda tillbehör. Vi hade lite av ett italienskt tema, kan man säga.
Detta dukade vi fram på gårdagens plockmat middag:
- Nykokt pasta
- Vitlökssalami
- Tryffelsalami
- Prosciutto
- Tomat- och mozarellasallad
- Olika sorters oliver
- Hemgjord basilikapesto
- Italienskt lantbröd
- Smör
- Ost
- Olivolja och flingsalt
- Rostade solrosfrön
- Bladspenat
- Riven grana padano
Allt detta goda plockade vi och njöt av.
Vi har även detta år fått mängder av basilika i vårt växthus och jag gör därför ofta basilikapesto. Här hittar du receptet på min nyttiga basilikapesto.
Tomater har vi också mycket av. Av dessa gör jag gärna en mozarellasallad, vilket vi ju hade på bordet igår. Det du behöver är detta:
- Tomater (gärna egenodlade och solmogna)
- Färsk basilika
- Mozarella
- Olivolja
- Flingsalt och svartpeppar
Mums, så gott allt var igår. Kommer säkert vilja äta en liknande plockmiddag snart igen!
Andra typer av plockmat som är goda att äta:
- Tacos
- Spanska smårätter, dvs tapas
- Skaldjur med goda tillbehör som aioli, kokta ägg, gott bröd, geönsaker och något gott i glasen.
- Gott bröd med olika matiga pålägg.