Potatis- och purjolökssoppa – recept

Det är inte ofta jag lagar soppa, men i helgen hände det. Jag valde en soppa som alla i familjen tycker om, en potatis- och purjolökssoppa, som jag delar med mig av här.

Detta recept ger en riktigt krämig och god soppa. Ett hett tips är att servera nybakat bröd till. Mums alltså!

Potatis- och purjolökssoppa – recept på en krämig soppa

6 portioner

  • 1 kg potatis
  • 1 purjolök
  • 1 msk olja
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • salt och peppar

Topping:

  • 1 paket bacon
  • en liten del av purjolöken

Börja med att skala och skiva potatisen. Skölj och strimla purjolöken i smala skivor. Spara några av dem vid sidan om. Dessa ska du sedan steka separat till toppingen av soppan. Fräs purjolöken i oljan i en stor kastrull. Tillsätt potatis, timjan och buljong. Till en liter vatten brukar det vara lagom med två buljongtärningar alternativt motsvarande mängd i fond. Låt soppan koka i ungefär 15 minuter.

Medan soppan kokar kan du förbereda toppingen. Fräs purjolök i olja. Lägg åt sidan. Klipp bacon i små bitar och stek dem. Lägg upp på ett fat med hushållspapper.

Närsoppan har kokat klart mixar du den slät med en stavmixer. Häll grädden i soppan och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.

Toppa soppan med den stekta baconen och purjolöksstrimlorna. Servera den gärna tillsammans med ett nybakat bröd.

Potatis- och purjolökssoppa recept

Vilken härlig lördagslunch detta blev för oss. En krämig och smakrik soppa tillsammans med nybakat bröd.

Rågsiktskakor recept

Brödet jag bakade var rågsiktskakor och du hittar receptet på dem via länken. Just det brödet passade väldigt bra till. Glöm inte att bre på rejält med smör och en skiva av god, lagrad ost.

Hoppas att du blev inspirerad till att laga och baka detta nu!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.